Френската армия прави крачка към бионичните супер-войници

Разработването на „свръх-войници” неизбежно поставя някои философски и морални въпроси
(снимка: CC0 Public Domain)

Френската армия получи зелена светлина за разработване на „супер-войници”, които могат да издържат необичайно много на болка, да стоят будни изключително дълго и да повишат мозъчната сила и слуха си.

„Подобрените бойци” могат да се сдобият с допълнителни способности чрез вграждане на импланти, протези и с помощта на медицински процедури, които им дават бионични „екстри”. С това Франция се присъедини към редица страни като САЩ, Русия и Китай, за които се знае, че се опитват да вградят у своите войници различни високотехнологични „подобрения”. Изглежда като че ли надпреварата между световните сили се измества на нов фронт: човешките супер-сили.

Етичният комитет на Министерството на въоръжените сили на Франция даде одобрение за прилагането на подобни методи с нов доклад, публикуван тази седмица. Според документа, Франция има нужда да бъде „в крак със страните, които вече работят по производството на супер-войници”.

Предложенията имат за цел да подобрят всички „физически способности, познавателни умения, възприятия и психологически капацитет” на войниците. Новите технологии за бойното поле биха могли да позволят проследяване на местоположението на бойците или създаване на постоянна свързаност на войниците с дадени оръжейни системи и с други войници.

Предложенията до голяма степен се базират на конкретни изследвания, които включват разрботване на лекарства за поддържане на войските будни за дълги периоди от време и борба със стреса, а дори и операции за подобряване на слуха. Етичната комисия потвърди, че, според нея, Франция трябва да поддържа „оперативно превъзходство на своите въоръжени сили в предизвикателния стратегически контекст”, отбелязва CNN.

Етичната комисия е стигнала до заключението, че разработването на „свръх-войници” неизбежно поставя някои трудни философски и морални въпроси, но че Франция не може да си позволи да изостава от световните тенденции, защото и други страни преследват същата технологична цел. Все пак, всеки ход за създаване на „бионични” войници ще трябва да бъде направен при спазване на т.нар. хуманитарен закон, добавя докладът на 18-членната комисия от етични експерти. Забранени са модификации, които биха засегнали способността на войника да управлява използването на силата му, да повлияят на чувството му за хуманност или да спрат връщането му към цивилния живот.

Докладът дава хипотетичния пример с войник, чиято ръка бива заменена с протеза, която служи едновременно като ръка и като оръжие: подобна намеса няма да бъде позволена, тъй като войници с такова „подобрение” не биха могли да се завърнат към нормалния цивилен живот и съответно няма да могат да напуснат въоръжените сили. Забранени остават и всички възможни генетични или евгенични подходи.

Френският военен министър Флорънс Парли заяви, че „инвазивните подобрения”, като например импланти, в момента не са част от военните планове на страната. „Но ние трябва да сме наясно, че не всеки има същите скрупули като нас – и че трябва да се подготвим за такова бъдеще”, каза тя. „Това е становище, което не е положено като камък, и то ще бъде редовно преосмисляно в светлината на бъдещите разработки”, добави Парли.

Френският доклад отразява забележките на Джон Ратклиф, директор на американското национално разузнаване от май насам, публикувани в Уоб Стрийт Джърнъл, относно заплахата от Китай за САЩ и световната демокрация. Според Ратклиф, американското разузнаване „е установило, че Китай дори е провеждал тестове с хора, експериментирайки върху членове от Народната освободителна армия, с надеждата да разработи супер-войници с биологично подобрени способности”. „Няма етични граници в преследването на властта от страна на Пекин”, добавя Ратклиф.

Разбира се, подобно противопоставяне по оста САЩ-Китай не е неочаквано, като се има предвид вече натрупаното напрежение и течащата търговска война между двете големи страни. От друга страна обаче технологичният напредък и включването на все повече страни в подобни разработки означават, че подобрените способности на бойците могат скоро да се окажат новата „територия” за военните действия при евентуален конфликт.

Усъвършенстването на редовите войници и полицаи, участващи в правоприлагането или във военни операции, предизвиква въображението на много филмови и телевизионни режисьори от години. Филмът „Универсален боец” с участието на Долф Лундгрен и Жан-Клод Ван Дам разказва историята на войници, които са генетично подобрени. Благодарение на това те са са способни да се излекуват много бързо и са по-силни от обикновените мъже. В „Робокоп” пък Питър Уилър игре ролята на американски полицай, убит от престъпници, чийто мозък обаче остава жив и управлява роботизирано тяло, създавайки полицай-киборг със супер-сила.

Коментари по темата: „Френската армия прави крачка към бионичните супер-войници”

добавете коментар...

  1. Додо

    Трудна задача,свръх_войници….като ги налази ковид19 на бойното поле, ще изгубят вкус, слух ,обоняние и т.н… и жалко за инвестицията 🙂 !

  2. Anonymous

    Отдана има свръх-войници:

    капитан америка
    супер мен
    батман
    спаидърмен
    хълк
    жената котка
    супер гърл
    сашка васева
    безсмъртната лили иванова
    ….

  3. Anonymous

    Ти си руска подлога която иска да влага само боряшник в алкохолици.

  4. Фофу

    Anonymous 12/12/2020 19:13б Можеш да проявиш малко респект, за това, че хората изтърпяха един бой, само за да не стане някоя беля и да пуцнат някой селски прът, че троловете, щяха години поред да гледат луната при пълнолуние и да вият.

  5. ААА

    Тези които искат да вграждат разни неща в здрави хора са извратени ненормалници. Като толкова искат новости да си развиват роботи, но да се посяга върху хора е отвратително.

  6. Anonymous

    Франция ще тества свръх-войници в долно кучериново срещу селяните с вили и лопати.

  7. Anonymous

    свръх-войници” и морални въпроси

Коментар