Слънчевите панели смущавали радио комуникациите

Екологичните слънчеви панели могат да влошат гражданските и военни комуникации
(снимка: CC0 Public Domain)

Масовото използване на слънчеви панели като екологичен източник на енергия създава и някои проблеми, в частност на военните. Това става ясно от съвместно изследване на Министерството на отбраната на Швеция и Националният съвет за безопасна електроенергия.

Двете институции са проучили въздействието на новите електрически конструкции върху комуникационните системи. Предварителните данни от първия етап на изследването показват, че електромагнитното излъчване от слънчевите централи може да попречи на военните и гражданските радио комуникации.

С мащабното внедряване на слънчеви електроцентрали и развитието на електрическия транспорт се увеличава и броят на обектите, които действат като източници на електромагнитно излъчване. Военните изследват ефекта на това излъчване върху радио-комуникационните системи, за да намерят начин да се предпазят от него. Резултатите от проучването могат да се използват за създаване на нови екологични електрически системи.

В първата фаза на проекта военните са изследвали електромагнитното излъчване от слънчеви панели, електрически пътища (със системи за презареждане на електрически превозни средства по време на шофиране) и безжични станции за зареждане на електромобили. Те стигат до заключението, че тези системи могат да попречат на военни и граждански радио комуникации, както и на авиационните комуникации, клетъчните мрежи и телевизията.

Освен това това излъчването може да влоши надеждността на електронно разузнаване. Подробности за изследването не са оповестени публично. Според шведското военно ведомство, резултатите вече са изпратени до всички заинтересовани ведомства, за да бъдат изготвени единни изисквания за електромагнитно излъчване на новите електрически системи.

Коментари по темата: „Слънчевите панели смущавали радио комуникациите”

добавете коментар...

  1. Киро Спирофф

    Аман от идиоти!!!

  2. Ники

    Най голямата тъпотия която съм чувал

  3. к

    Поредните глупости

Коментар