Онлайн калкулатор изчислява риска от смърт при COVID-19

Онлайн инструмент ще помогне на здравните власти в САЩ при ваксинирането срещу COVID-19
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов онлайн калкулатор оценява индивидуалния риск от смърт при заболяване от COVID-19. Той е разработен от изследователи наУчилище за обществено здраве Джон Хопкинс Блумбърг”.

Учените очакват калкулаторът да бъде от полза за органите на общественото здравеопазване при оценка на рисковете от смъртност в различни общности и за определяне на приоритетите за ваксинация, когато ваксините срещу COVID-19 станат достъпни.

Алгоритъмът, който е в основата на калкулатора, използва информация от съществуващи големи проучвания за оценка на риска от смъртност от COVID-19 за хората въз основа на възраст, пол, социодемографски фактори и разнообразие от различни здравословни състояния. Оценките на риска се прилагат за лица, които в момента не са инфектирани, и обхващат фактори, свързани както с риск от бъдеща инфекция, така и с усложнения след инфекция.

Изследователите също така си сътрудничат с компанията PolicyMap, Inc., за да разработят интерактивни карти за преглед на рисковете в градовете, окръзите и щатите на САЩ. Тези карти ще позволят на местните политици да планират ваксинация, защита на лица с висок риск и други целеви интервенции, отбелязва MedicalXpress.

Калкулаторът е достъпен онлайн за служители в областта на общественото здравеопазване и заинтересовани лица. Той позволява на потребителите да определят индивидуалния риск въз основа на фактори като възраст, пол, раса/етническа принадлежност и медицинска история. Може да се използва за определяне и на риска от смъртност за групи от хора – определена общност, корпорация или университет, въз основа на комбинация от релевантни фактори.

COVID-19, пандемичната инфекциозна болест, обхванала света през последните десет месеца, засегна близо 70 милиона души и уби над 1,5 милиона по целия свят. Коронавирусът може да повлияе на различни хора по различен начин. Децата и младите обикновено прекарват заболяването леко или изобщо нямат симптоми, докато при възрастните смъртността е поне няколко процента.

Съществуват и ясни етнически и расови различия – при чернокожите и латиноамериканците в САЩ, например, процентът на починалите от инфекция с COVID-19 е много по-висок отколкото при белите пациенти. Наблюдават се също различия, свързани със съществуващи медицински състояния като диабет.

Коментар