Apple понижи котировките на Qualcomm

iPhone скоро ще се сдобие с 5G модем от Apple на мястото на Qualcomm
(снимка: CC0 Public Domain)

Стратегията на Apple да премине към собствени чипове изглежда е много по-обширна, отколкото се предполагаше. Всички смятаха, че компанията ще се отърве само от процесорите на Intel, като ги замени със собствени SoC, базирани на Arm архитектурата. Имаше слухове, че Apple разработва собствен dGPU – вместо AMD 3D ускорители, но сега се появиха информации, че Купертино работи и по 5G модем.

Новият смартфон iPhone 12 използва 7-нм модем Snapdragon X55, за да осигури 5G свързаност. Между другото, точно този компонент е обвинен за ниската автономност на iPhone 12. Според експертите, ако новият айфон използваше 5-нм Snapdragon X60 с по-малко консумация на енергия, тогава щеше да работи по-дълго на батерия.

Подобно твърдение е уязвимо, особено като се има предвид капацитетът на батериите на iPhone 12. Не е ясно дали това е причината, поради която Apple е решила да се откаже от Qualcomm модемите, или просто следва необявен план за пълен преход към собствени чипове в устройствата си. Факт е, че Apple вече разработва 5G модем, твърди публикация на Sina Technology.

Джони Суруджи, старши вицепрезидент по хардуерни технологии в Apple, е говорил по темата на среща със служители на компанията. Все още няма подробности, но новината беше достатъчно значима, за да понижи котировките на Qualcomm.

Очевидно, веднага щом Apple се сдобие със собствен модем, той ще се появи в iPhone и вероятно в лаптопите MacBook. В момента Qualcomm печели много добри пари от Snapdragon X55, доставян на Apple, но този поток от приходи ще секне в бъдеще. Инвеститорите, разбира се, не харесват това.

Коментари по темата: „Apple понижи котировките на Qualcomm”

добавете коментар...

  1. ..

    Apple разработват собствен модем от доста време и това не е никаква тайна. Дори бих казал, че това се знае далеч преди да се заговори за мигриране на компютрите към ARM.

    Всъщност, очакваше се да минат на свои модеми далеч преди да мигрират лаптопите си към ARM. Но, задачата е сложна. Не случайно Qualcomm са лидери от над 3 десетилетия.

    Основната причина Apple да искат автономност е, че Qualcomm никога не им доставят последните си технологии, а ги пазят за собствените процесори.

    Сами се досещате, че на Apple най-вероятно е било отказано да получат X60. Едва ли са решили, че не искат по-енергоефективен модем, предвид че той е почти постоянно активен.

    Тази стратегия, обаче, носи сравнително краткосрочни успехи срещу Apple, както вече не една и две компании разбраха.

    Един чудесен пример са Samsung, чиито Exynos процесори все бяха една стъпка пред тези на Apple, докато печатаха процесорите им.

    След като Apple преминаха към TSMC, Exynos доста бързо изостана дотолкова, че в момента ползват директно референтните дизайни на ARM – Cortex A75 до А78. А, от водещи в литографията, в момента не се вижда да догонят TSMC.

    Nvidia печатат Ampere процесорите си за 30-та серия (3090 и по-слабите) при Samsung, но поради сериозните слабости на техния 8nm процес, са започнали прехвърляне към TSMC.

    В Qualcomm има изключително добри инженери, но меринджеите са изключително некомпетентни и проявяват неадекватна алчност – имаше няколко дела срещу тях за нарушаване на т.нар. SEP FRAND* законодателство.

    * Standard-Essential Patents / Fair, Reasonable And Non-Discriminatory licensing – накратко, ако твой патент е част от стандарт, си длъжен да го лицензираш при честни, разумни и недискриминиращи условия. Част от тези условия са, че не можеш да искаш процент от стойността на крайно устройство, както Qualcomm се опитаха да направят.

Коментар