Правителството прие концепция за изкуствения интелект

Развитието на изкуствения интелект залегна в официален документ, изготвен от БАН
(снимка: CC0 Public Domain)

Концепция за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г. изготвиха учени от БАН и външни експерти. Документът, приет на днешното заседание на Министерския съвет, предлага цялостна визия за развитието и използването на изкуствения интелект у нас.

Системи, приложения и услуги, базирани на технологиите на изкуствения интелект, ще подпомагат развитието на образованието, публичните услуги, селското стопанство, здравеопазването и околната среда. Тези сектори са очертани като приоритетни в  Концепцията за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г.

Основната цел на документа е да обедини усилията по разработка и внедряване на системи с изкуствен интелект чрез създаване на научен, експертен, бизнес и управленски капацитет.

Предвижда се осигуряване на модерна комуникационна и научна инфраструктура за развитие на цифрови технологии от ново поколение. Ще бъде усъвършенствана системата за образование и учене през целия живот.

Документът набляга също на подкрепата за развитие на научните изследвания и внедряване на иновации в ключови сектори. Ще се работи и за въвеждане на етична правна и регулаторна рамка, която се ползва с обществено доверие.

Концепцията се основава на стратегическите и програмни документи на Европейската комисия, които разглеждат изкуствения интелект като един от основните двигатели на цифровата трансформация в Европа.

Коментари по темата: „Правителството прие концепция за изкуствения интелект”

добавете коментар...

 1. ДЯдо Либен

  Преливане от пусто в празно…. десетки години загубено време и поколение…. Големите в бранша инвестират в Гърция и Румъния стотици милиони Ние: стратегия за нещо ,за което нито имаме хора ,нито капацитет ,нито нужда…. за ролята която ни е отредена ,на провалена държава на няколко мафиотски клана, оставени да я оглозгат…. Удобни сме само като фронтова държава за чужди мераци…. Какъв ИИ …какви 5 лв?

 2. Anonymous

  Електроно правителство :
  Лелка – компютър
  Лелка – компютър

  И.И. :
  Лелка – ии
  Лелка – ии
  Доктор – ии
  Ревизиоро – ии

 3. Симо

  Дрън дрън дярини, като ви спре тока Ко прайм МММ?
  Изкуственият интелект се използва основно за лицево разпознаване, следене и заробване на хората, не ви щем алгоритмите за следене, и като всичко преминава на такива неща при едно мощно слънчево изригване тока спира.
  А ако има скрити бакдоор и настройки за зулуми в тия алгоритми и интелекти тогава кой ще е виновен при грешки, които за хората може да са много неприятни?
  Винаги хората трябва да имат контрола и последната дума но морални отговорни съвестни хора а не като мутрите дето мачкат всички в Бг

Коментар