Шумът от самолетите може да е фатален за сърдечно-болните

Всяка година хиляди хора умират от сърдечни проблеми, поради излагане на шум от самолетите
(снимка: CC0 Public Domain)

Отдавна е известно, че шумът от трафика на превозните средства влияе върху смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Според проучвания, хроничното излагане на шум е причина за 48 000 случая на исхемична болест на сърцето годишно в Европа.

Всяка година хиляди хора умират от сърдечни проблеми, поради излагане на шум, алармира Световната здравна организация. Дори рядкото бръмчене на самолети може да провокира преждевременна смърт, сочат изследвания.

Учените от Оксфорд са установили, че шумът от самолетите през нощта може да причини смърт, поради сърдечно-съдови проблеми, в рамките на два часа. Според изследването, рискът от смърт се увеличава с 33% при нива на шум през нощта от 40 до 50 децибела и с 44% при нива над 55 децибела.

„Установихме, че шумът от самолетите е допринесъл за приблизително 800 от 25 000 сърдечно-съдови смъртни случая, настъпили между 2000 и 2015 г. в близост до летището в Цюрих. Това представлява 3% от всички наблюдавани сърдечно-съдови смъртни случаи годишно”, казва Мартин Реосли, автор на изследването.

Учените отбелязват, че техните открития не са изненадващи, тъй като отдавна е известно, че всеки шум през нощта причинява стрес и влошава качеството на съня. Ефектът е по-силно изразен в тихи райони със слаб фонов шум (където бръмченето от железопътни линии и магистрали почти не се чува), както и в по-стари къщи с лоша шумоизолация.

Неслучайно на летището в Цюрих вече има комендантски час от 23:30 до 6:00 ч. Авторите на изследването казват, че тази забрана вероятно значително ще намали риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Коментари по темата: „Шумът от самолетите може да е фатален за сърдечно-болните”

добавете коментар...

  1. ха

    Anonymous, пропагандата ти хич не струва, а трябва да е нещо от сорта. Транспортирането на огромно количество долнопробни китайски лаптопи с тегло около кило, водят до самолетен трафик, който избива 48000 европейци. Решението е всички да почнат да купуват продукти като Macbook Air. Купувайте това, което спестява да ви убие!!!

  2. Anonymous

    Пропагандата

    Дебели китайци избиват

    48000 европейци годишно.

    излагане на шум е причина за 48 000 случая на исхемична болест на сърцето годишно в Европа.

  3. Anonymous

    Нова идея за пропагандата

    Тъй като 50% от китайците са с наднормено тегло то претоварените самолети създават шумово замърсяване на планетата.

Коментар