Биткойн счупи всички рекорди, превиши 26 500 долара

Курсът на биткойн надмина в края на годината и някои от най-смелите прогнози
(снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн, най-популярната криптовалута, продължава да изкачва нови върхове. В последните дни биткойн преодоля с лекота бариерата от 20 000 долара и вече превишава 26 000 долара. Никога досега криптовалутата не е достигала подобни нива.

От пролетта на настоящата година биткойн непрекъснато намира фактори за растеж и надмина някои от най-смелите прогнози. Много фондове и частни инвеститори купуват биткойни за десетки и стотици милиони долари, което тласка криптовалутата нагоре.

Растежът се улеснява и от паричните инжекции на Федералния резерв на САЩ и други централни банки в локални валути, както и от предстоящото започване на мащабни ваксинации срещу коронавируса.

В момента цената на 1 биткойн превишишава 26 500 долара, според популярния уебсайт за проследяване на движението на криптоактиви CoinMarketCap. За наблюдателите на пазара е трудно да прогнозират къде ще спре криптовалутата. Много анализатори очакват поскъпването на биткойн да продължи с няколко нови пика през 2021 година.

Коментари по темата: „Биткойн счупи всички рекорди, превиши 26 500 долара”

добавете коментар...

  1. !!

    До mhm:

    Не само, че съм изключително добре запознат с биткойн и етириум, но и с различните концепции зад различните криптовалути.
    Наясно съм с proof of work, proof of stake и проблемите около тях.

    Halving няма общо с предлаганото количество криптовалута, а с “наградата” или “добиването” на нови коини.

    Също така съм запознат с “умните договори” (smart contracts) и платформите и библиотеките за разработка.

    Също съм запознат детайлно с базовите технологии и концепции – blockchain, blockgraph и прочее.

    Но, ти очевидно си прекалено ограничен да погледнеш отвъд технологиите, за да разбереш, че те решават технически проблеми, но не и проблемите със спекулантите и манипулирането на пазарите.

    Ограниченият обем на криптовалута създава някои минимални трудности пред спекулаторите, но не съществени – то и акциите на корпорациите са ограничен обем, но това не се вижда някога да ги е спряло.

    Като се вземе предвид, че зад криптовалутите практически не седи нищо, то е повече от очевидно, че са дори по-лесни за манипулации.

    Това се видя вече няколко пъти с падането на биткоина (и всички други криптовалути, които очевидно са обвързани с него) и липсата на каквито и да е реални икономически критерии за промяната на курса.

    А, това го знам, защото съм запознат от много близо икономически анализи на криптовалутите

    В дългосрочен план цената на всичко върви нагоре, така че този ти довод за биткойн, макар и верен, е несъществен.

  2. Фофу

    Българин 28/12/2020 23:45 А ти си един безроден, безмозъчен палячо, който казва нещо смислено само когато му спуснат … нещо смислено.

  3. Българин

    Фофу, доста наглееш за неграмотен индивид. Ти си тукашния форумен клоун.

  4. Фофу

    Госпожата по български, ако може да се обажда за нещо по-така в час.

  5. до Фофу

    Научи малко български преди да коментираш. “поддържам”. На две места го бъркаш, което говори за незнание или просто за живот далече от родината ни.

  6. Фофу

    И Гост-а 27/12/2020 15:07, вземи си оправи заприличванията. Че вие чугуненте тикви, тези САЩ сигурно ги сънувате вече и място не можете да си намерите.

    Биткоините или по-скоро блокчейна е реоретична разработка на японец, а в момента основен играч са новите ви идоли – китайците.

  7. Фофу

    И това и етериума се доказа, че основен манипулатор са китайците. Държавата имам в предвид в международен мащаб.

    И не знам какво светли бъднини ни чакат с великият блокчейн, но нещо май позамря ентусизма. За сега са изкопани, т.е. изброени 18 мил. и половина биткойна (от определените 21 милиона по дефиниция), а вече електроенергията за година само за да се потдържат виртуално и постоянно да се брои е колкото държава като Чехия с 10.6 милиона население. Поне както го сравняват стастистически. А енергията нарства с всеки изминал ден. Като сега всеки стиска, т.е. веднъж придобил не продава. До 6-8 години се очаква да се преброят всички и да започне уж редовно ползване в ежедневието. Не че сега някой спира някого, но нали чакаме още да покъпва.

    И как малко не става ясно ще се гарантира великата прозрачност, демек колко енергия ще трябва, колко още копачки за да се потдържа ъпдейта 100 пъти на ден както го рекламират. Колко енергия ще трябва, колко сървъри, кой ще плаща всичко това ? За сега за всяко изброяване “от-до” наградата е 1 биткойн. А после ???

    Или с други думи ако преброяването на 21 милиона е коствало примерно 15 год (примерно) и всичката тази енергия, ако за ден станат дори и един милион транзакции, колко време и колко ресурс ще трябва за да се отразят дори веднъж на ден всички транзакции, та какво остава за 100 пъти на ден. И пак, кой ще плаща за този ресурс ?? Какъв ще е стимула тогава ?

    И накрая, тази валута е жива докато работят всичко тези машинарии в световен мащаб. Ако стане някой глобален катаклизъм (не дай боже нали) и тока стане кът, всичко ще изсфиряса во небо. Дори и да остане информация тук или там, кой и кога ще се заеме да възстановява, кой на кого ще вярва ??

    А тоя дето “доверието в долара пада все повече”. Хайде бе чугунени тикви, толкова ли ви плащат, та не можете да затворите тия усти поне за малко. 100 години ологофренски плющите едно и също.

  8. До ха

    Ако САЩ напечатат 1 трилион долара е по-вероятно тяхната валута да умре. И без това доверието в долара пада все повече.

  9. ха

    Сравняването на биткойн със златото е твърде погрешно! Първо комисионните при продажба на злато не са високи, за разлика от тези при биткойн, където цената на транзакцията е много съществена като стойност. Освен това “от нищото 1 милион тона ново злато” не можеш да извадиш, но не така стои въпросът с биткойн!!! Спокойно САЩ могат да се напечатат нищожните 1 трилион долара и при цена до $100000 за койн да бъдат изкупени ВСИЧКИ биткойни за продажба! В резултат на такава операция валутата автоматично УМИРА, защото без предлагане на койни то няма как да се снабдиш с такива, за да ги ползваш…

    Те китайците вече се усетиха за подобно развитие на нещата и затова планират криминализиране на дейността по копаене на биткойни. Защото освен да копаят, то и много китайци купуват биткойн и така в един момент могат да бъдат неприятно изненадани.

  10. Anonymous

    Леле колко разбирачи, никой не кара никого да прави каквото и да е. Хартиените пари който обичате отдавна нямат абсолютно никакво покритие, и са само цифри на компютър

  11. Анонимен

    Гост, не е точно така, защото биткойн можеш да си купиш с всяка валута, а фермите за миниране са основно в Китай.

  12. Гост

    Биткойн ми заприличва на проект на щатите, с който се опитват да оберат туземците, даващи мило и драго за герданчета.

  13. Българин

    mhm, за това казах, че е честна валута и е сходна със злато, платина и други валути базирани на материали, които се добиват с дадена трудност. Не може някой да изкочи от нищото с 1 милион тона ново злато. Знае се, че се добива средно в някакъв диапазон всяка година в световен мащаб. Разбира се златото има и стойност като материал, който може да се ползва за нещо.
    Проблемът с биткойна идва от все по-трудното му копане и както каза, намаляне на възнаграждението през няколко години. В момента да копаш без безплатен ток … нямаш сметка.
    Аз лично съм привърженик и на други криптовалути, които да ти позволяват плащане близко до реално време и с ниски такси.

  14. mhm

    Въобще не знаеш какво представлява биткойна. Цената на биткойна в дългосрочен план може да върви само нагоре, първо, защото крайния брой е 21 милиона, второ защото предлаганото количество се намалява двойно на всеки 4 години (халвинг), трето трудността да се добие/изкопае или купи става все по-голяма/скъпо и колкото повече хора имат, толкова повече се вдига цената и толкова по-малко волативен става.

  15. Българин

    Биткойнът е честна валута. Цената се базира на търсене/предлагане и без спекула.

  16. pro

    Да купувам ли на таз цена?

  17. !!

    Много правилно зададен въпрос.

    Всичко е фалшиво, защото не се базира на реална икономика, а на мошеническо модел на надуване на цените от “финансовия сектор”.

    Същите манипулации, които се прилагат за надуване на цените на акции и манипулиране на валутните курсове, от няколко години се прилагат с пълен успех и при криптовалутите.

    И всичко това се прави от същите измамници.

  18. Ха сега де!

    Коя валута е по-фалшива? Хартиената или електронната?

Коментар