Китай тества самолетен двигател за двучасова обиколка на Земята

Това е аеродинамичният тунел, в който е тестван новият двигател „sodramjet”
(снимка: Chinese Journal of Aeronautics)

Китай тества успешно прототип на реактивен двигател за хиперзвуков самолет, способен да обиколи Земята за два часа. Изпитанията са извършени в аеродинамичен тунел, съобщават китайски източници.

По време на тестовете реактивният двигател от тип „sodramjet” е работил при скорост на въздушния поток, която е 9 пъти по-голяма от тази на звука, а теоретичната граница на скоростта достига Мах 16 (или 16 пъти повече от скоростта на звука, съгласно определението за число на Мах).

Самолет с такъв двигател би могъл да стигне до всяка точка за Земята в рамките на 2 часа. Но китайците все още не са построили аеродинамичен тунел за тестване на двигателя до теоретичната скорост Max 16.

Постижението е дело на учени от Китайската академия на науките (CAS), които публикуваха резултатите от експеримента в Chinese Journal of Aeronautics. Водещият автор на изследването Джианг Зонглин казва, че разработката на неговия екип ще послужи като основа за създаване на ново поколение орбитални космически самолети и хиперзвукови самолети за многократна употреба.

Името на двигателя, sodramjet, произлиза от фразата „standing oblique detonation ramjet engine”, или „стоящ наклонен детонационен реактивен двигател”. Той работи с чист водород и е направен от специални сплави. Металите, използвани в сегашната ракетна и космическа индустрия, едва ли биха издържали на температурите, възникващи в новия реактивен двигател.

Тестваният прототип поразително се различава от известните до момента хиперзвукови реактивни двигатели. Той реализира идеята за запалване на горивото с ударна вълна, предложена от американски изследователи още през 60-те години. Но преди половин век науката за материалите не позволи създаване на дори експериментални образци на такива двигатели, поради невероятно високите им работни температури.

Експерти от индустрията, интервюирани от South China Morning Post, предполагат, че тестовете на китайския sodramjet са приключили „отдавна”. Обикновено в Поднебесната империя подобни проекти се забулени в строга тайна и не се знае нищо за развитието им. Публикуването на резултатите от експеримента може да означава, че програмата за разработване на хиперзвукови двигатели в Китай вече е напреднала значително.

Твърди се, че по време на тестовете в аеродинамичния тунел двигателят е работил стабилно при въздушен поток със скорост Мах 9 – това е приблизително равно на 11 хиляди километра в час. Китайските учени смятат, че sodramjet е способен да се ускори и работи ефективно при скорости до Мах 16 (около 19,5 хиляди километра в час), тоест самолет с такъв двигател ще прелети над целия екватор за малко повече от два часа.

За да провери подобно твърдение, Китай ще трябва да изгради по-мощен аеродинамичен тунел. Всъщност, колкото по-бързо лети такъв двигател, толкова по-ефективно работи. Но използваните сега материали за двигателя издържат само на краткосрочни експерименти. Все още е трудно да се предскаже как ще се държат те по време на полети с продължителност десетки минути.

Коментари по темата: „Китай тества самолетен двигател за двучасова обиколка на Земята”

добавете коментар...

 1. Симо

  Дестилацията на алкохола идва от Китай, имат производители, семейни фирми с над 1000г ! ! ! традиция и име в бизнес, китайска ракия е уникална, около 54градуса е и и казват бяло вино

 2. Симо

  Китайците с добри в копирането, много работливи и упорите но немогат да измислят нови неща. Имах такова колеги и в неделя работиха …
  Една приятелка от Сингапур която познава много добре китайската образователна система ми обясняваше как тяхното обучение е причината те китайците да не са креативни. Дестилацията на алкохола идва от Китай, имат производители семейни фирми с над 100пг традиция и име в бизнес, китайска ракия е уникална, около 54градуса е и и казват бяло вино. Ракетните двигатели с твърдо гориво да от древен Китай също.
  За руските ракетни двигатели всичко е модификации на V2 ,Фау 2 двигателя, нищо ново няма въведени от руснаците, има и друга история освен тази която са пропагандирали в източна Европа, Сталин пленява техниците на Вернер фон Браун, затова руснаците първи правят ракети с такива двигатели, а инженерите отиват в Щатите но преди това фон Браун е в Аржентина…
  Ракетата на Гагарин е двустепенна леко видоизменени V2 двигатели.
  Невероятно е че и след разпадането на Съветския съюз истинската история все още се крие.
  Руснаците са си умни по свой начин, свръхпроводимостта например, но не чак толкова умни, и проблем беше крепостничеството и комунизма

 3. Кико

  Сигурен сем, че си от Перник, Радомир, Дупница!

 4. Кико

  До сега нямат собствена скоростна кутия!!! Ти говориш за двигател.

 5. Anonymous

  до Симо:
  Пищещ глупости! Нищо не знаеш за китайците. За 30 години направиха невероятен скок в технологиите, а след 7-8 ще са първа икономическа сила в света.

 6. ха

  Ако Симо беше прав, то руснаците все още не би трябвало да имат никакъв работещ ракетен двигател… Защото те един високо ефективен бензинов двигател още не са създали…

 7. Симо

  Китайски измишльотини, те направиха свестен турбореактивен двигател та на хиперзвуков направо минаха, китайската техника я знаем каква е, евтини боклуци, добре, че произвеждат то американски и западноевропейски технологии щот сами нищо не могат да създадат а само да крадат и копират но и това е нещо

 8. Николай Колев

  Невероятно! Удивително!

Коментар