DexArm – личен AI робот и 3D принтер в едно

DexArm е персонален робот, който може да функционира и като 3D принтер
(снимка: Rotrics)

В много свои дейности човекът понякога се нуждае от роботизирана ръка за помощ. С тази идея компанията Rotrics e създала компактен робот с възможности на 3D принтер и редица други функции.

Ако преди десет години трябваше да отпечатате 3D предмет или да извършите лазерно гравиране с роботизирана ръка, контролирана от изкуствен интелект, щеше да ви трябва докторска степен в някой от най-престижните университети в света. Но днес всичко това е възможно за обикновените хора с помощта на компютър и робот.

DexArm е робот с отворен код и заменяеми модули, които му позволяват да функционира като 3D принтер, лазерен гравир, резачка, писалка и дори робот-помощник с изкуствен интелект. Устройството може да се използва за създаване на различни джаджи и „произведения на изкуството” или просто като прислужник, който ще налее бира на собственика си.

DexArm играе ролята и на прецизен лазерен гравир
(снимка: Rotrics)

Умната машинка работи с точност 50 микрона. Нейният 3D модул може да печата с разнообразни материали, включително PLA, TPU, дърво и въглеродни влакна. Друг модул позволява лазерно гравиране и изрязване на материали като картон, дърво и керамика.

С помощта на стилус можете да рисувате всичко – от диаграми до персонализирани илюстрации. И накрая, ръката на робота може просто да хване и задържи предмети – това е функция с много потенциални приложения.

DexArm е способен да хваща, повдига и задържа предмети във въздуха
(снимка: Rotrics)

DexArm включва софтуер Rotrics Studio за проектиране и автоматизация. Роботът е напълно съвместим и с популярното приложение Scratch, с което дори децата могат да се научат да програмират лесно.

И ако всичко това не е достатъчно, производителят Rotrics предлага приложен програмен интерфейс (API) за работа с езици от високо ниво като C, C ++, Python, Java, Javascript и ROS.

DexArm може също да чертае и рисува с помощта на стилус
(снимка: Rotrics)

Тази чудновата AI машинка DexArm струва 599 долара с една година гаранция, научаваме от уебсайта на разработчика. Празничната оферта на Rotrics обещава спестяване от 270 долара.

Коментар