Python измести за първи път Java в рейтинга на TIOBE

Умението за програмиране вече се изисква почти навсякъде
(снимка: CC0 Public Domain)

За първи път Python измести Java като най-популярен език за програмиране в рейтинта на TIOBE. Самият рейтинг се изготвя от 2003 година, а рокадата на върха в последното издание е историческа.

В класацията на TIOBE преди една година – през ноември 2019 г. – Java се класира на първо място, докато Python се задоволи с трета позиция. Популярността на Java оттогава спадна с 4,57%, докато интересът към Python се увеличи с 2,27% и му осигури второ място. Но докато тези два езика „спореха за среброто”, победата в текущата класация на TIOBE бе спечелена от C.

Нарастващата популярност на Python може да се обясни с темпото на развитие на тези области, където той най-често се използва, отбелязва ZDNet. Такива са например извличането на данни и машинното обучение.

Главният изпълнителен директор на TIOBE Пол Янсен вярва, че интересът към Python се основава и на факта, че докато преди програмирането се е извършвало предимно от инженери, сега това умение „се изисква почти навсякъде, а добрите добри разработчици на софтуер не достигат”.

„Неотдавнашният скок в популярността на Python се дължи на факта, че [този език] е достатъчно лесен за използване от непрограмистите, а не е само език за напреднали програмисти”, коментира Пол Янсен.

„Не толкова отдавна колата ми спука гума и трябваше да се обадя на магистралния патрул. Пристигналият специалист ме попита за професията ми и когато говорех за програмиране, той каза, че обича да програмира на Python. Тогава разбрах, че Python ще се използва навсякъде”, добавя мениджърът на TIOBE.

Python може да бъде лесно усвоен дори от напълно начинаещи, потвърждават и от Софтуерната Академия на Нет Ит. Цялостното обучение по Python в Академията изгражда завършени специалисти.

Python вече е вторият по популярност език за програмиране
(източник: TIOBE)

Авторите на рейтинга TIOBE са уверени, че популярността на Python ще продължи да нараства. Още през юни 2019 г. излезе прогноза, според която Python ще заеме първия ред в класацията през следващите три до четири години. По това време той беше на трета позиция, зад Java и C.

TIOBE проследява популярността на езиците за програмиране, като брои резултатите от заявките за търсене, свързани с програмиране. Например, следи за наличието на комбинация от думите „програмиране” и „език”.

Класацията се съставя ежемесечно, като данните се вземат от най-популярните уебсайтове. Сред тях са търсачките Google и Bing, както и порталите YouTube, Blogger и Amazon. В същото време рейтингът не сравнява езиците по количеството код, написан на тях.

TIOBE ежегодно присъжда титлата „Език на годината”. От 2003 г. Python печели тази титла три пъти – през 2007, 2010 и 2018 г., но през 2019 г. я губи в полза на C, както и през 2017 и 2008 г. За сравнение, Java притежава титлата само два пъти – през 2005 г. и 2015 г.

Коментар