Учени: жестоките игри не създават насилници

Учени отново доказаха, че игрите с насилие не превръщат геймърите в насилници
(снимка: CC0 Public Domain)

Задълбочено научно изследване, продължило цели 10 години, установи, че игрите с насилие по време на детството не водят последствие до насилствено поведение на порасналите геймъри.

Противниците на видеоигрите често твърдят, че жестоките видеоигри са причина за насилствено поведение. Въпреки че това твърдение е опровергавано многократно от науката, темата оставена отворена за дискусия. С ново десетгодишно проучване учените решиха да сложат край на този въпрос.

Изследването, публикувано в сп. „Киберпсихология, поведение и социални мрежи”, не открива връзка между увлечението по насилствени видеоигри в детска възраст и насилственото поведение през следващите години.

Учените са ангажирали 500 доброволци на средна възраст 14 години. По време на изследването те са попълвали въпросници за времето, прекарано в игри, като са били разделени на три групи:

Група 1 играе по-агресивни игри в детството и постепенно спира с напредването на възрастта; Група 2 играе умерено в детството и по-често избира такива игри, докато пораства; Група 3 почти не играе в детството, но с напредване на възрастта започва да играе все повече и повече.

Децата от Група 1 с най-много време, прекарано в насилствени игри в ранна възраст, не показват значителна разлика в нивото на агресия в зряла възраст, в сравнение с децата, които са играли много малко. Умерената Група 2, която играе предимно през юношеството си, показва най-високи нива на агресия.

Резултатите от изследванията потвърждават за пореден път, че заниманията с игри, съдържащи сцени с жестокости и насилие, в началото на развитието на детето не водят до агресия по-късно в живота.

Изследователите също така отбелязват, че децата, които са започнали да играят насилствени игри в ранна възраст „показват по-изразени симптоми на депресия, но и ясно намаляване на тревожността. Тази група може да е използвала насилствени видео игри, за да се справи със симптомите на депресия”.

Коментари по темата: „Учени: жестоките игри не създават насилници”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Неме е яд, защото не знаеш нищо. Къде и колко новини си видял за сбивания с участие на ММА или боди билдъри. Дори погледнато в световен мащаб. Дори не казвам, “започнати от”, а само участвали, което разширява филтъра.
    А и аз никога не съм имал в предвид ММА, защото там както във всеки професионалн спорт нещата са изострени до небивали крайности. Или си пръв или никой. Милиони (пари) минават и покрай тях, не всеки ги докопва, но ги вижда в целият им блясък. Та там нещата са … малко хора могат да удържат на такова напрежение.

    Имах в предвид квартален клуб по карате, айкидо, тае коун до …

    За големите мускули и намалени бързини, тази Бг стара легенда я знам. Явно и Кубрат Пулев я знаеше и затова ръцете му бяха като пилешки сравнени с другия, на последният му двубой. И затова по едно време обърна гръб и бягаше.

    Който иска да види най-новата машина за размазване Alistair Overeem и неговата мускулатура. Да види и двамата опоненти на срещата Alistair Overeem – Walt Harris.

    За масовоте стрелби в САЩ обикновено, аз поне не съм чувал за някой повлиян от видео игри, обикновено са разни бели фракции – supremacist, някой тормозен в училище, уволнен след като има още няколко стотин хиляди да плаща по ипотека, сега вече модерните ислямисти и т.н.

    За оръжията, да в България повечето хора нямат оръжия вкъщи както е в щатите. Но пък в България оръжия имат почти всички бандити, докато мирният гражданин не смее защото е незаконно. Докато в САЩ мирните граждани легално могат да си купят и да се защитават.

  2. Симо

    Фофич яд те е че знам много, както и да.
    Ходи тренирай или гледай ММА клуб и виж как брутално се тренира, тия хора по улиците не прощават, никак не са кротки, тоя спорт зарежда с агресия и им трябва само леко предизвикателство и се спускат на бой, тва променя мозъка, тренирал съм много години знам, те са патили от мен в последствие, но и аз от тях в началото… Когато не се тренира увереността и смелостта се губят, това се гради с тренировките. От тренирането вдигах много агресията и ме болеше после главата не можех въобще да работя и спрях да тренирам временно…
    Всички от бойните спортове са биячи, ако са кротки явно са изморени.
    От боди билдърите биячи не става, мускулите стават тромави и, бавни и не са никак бързи, мое се перчат на слабаците но за 3сек падат при конфликт с някой от ММА или бойни спортове.
    За игрите бъркате много, ако ви падне в ръцете истинско оръжие с опита от игрите като тактика няма начин да не стане някоя беля, яко се психясва, примери от щатите много.
    Може да си говорите всичко но в България повечето хора нямат оръжия вкъщи както е в щатите.
    Играл съм много такива игри, мания са ми, и предпочитам футуристичните а не бруталните

  3. Фофу

    Ветеринарната служба вика ултрпростия коч! Ветеринарната служба вика ултрпростия коч!
    Ние сме твои приятели и ти желаем доброто.
    Най-любезно те каним на преглед и те уверяваме, че няма от какво да се притесняваш. Психо тестове няма да правим, поне сега. Нашата първа грижа е твоята хермафродитност. Искаме да тестваме дали е на хормонална или психологическа основа. Ако се окаже второто, дали някой те е галил по главичката многократно и те е наричал “моме”. Съответно искаме да назначим адекватно лечение.
    Пациентската тайна е приоритет номер едно при нас.
    Ние сме твои приятели и ти желаем доброто

  4. фофуфен

    Ало Ало, земята вика Фофу! Земята вика Фофу!
    Фофката пак се изказа неподготвен 😉
    Изкара ли кетапа за сервитьорка, моме? Че влезем ли в еврозоната ще можеш да сервираш само с кетап… 😉

  5. Фофу

    Кой Симо да говори глупости. Че това е топ експерта по отбраната на САЩ. Моля ви се. По-тънката му специалност са лазерни системи за отбрана. Говорещи кълбовидни мълнии и видения за кланета в бъдещето са му под-под специалност.

    Все си мисля, че е точно обратно, игрите са вид отдушник. Нещо като да кажеш, че тези дето тренират бойни изкуства или боди билдинг, би трябвало да са най-голените биячи, но реално повечето са кротки хора.
    Филмите бих казал също, са отдушник, но във филмите понякога се вплитат и някой по-изкусно докарани мисли, които могат да се позадържат и докарат изперкване на някого.

  6. ха

    То броя на изперкалите е толкова малък, че трудно може каквато и да е статистика да ги обхване. А това да проявяваш дребно насилие вече едва ли можеш да го засечеш реалистично, защото хората прикриват лошите навици. По-скоро можеш да имаш фалшиво положително за хора които говорят насилствено, но реално нямат никакво намерение да го проявят.

  7. Anonymous

    Пишеш глупости, Симо.

    Това с игрите беше предположения и спекулации на журналисти и единични полицаи, но разследванията доказаха съвсем различни мотиви – нападателите са се чувствали отхвърлени или потиснати от тези социални групи, срещу които са упражнили насилие.

    Геймърите се самоизолират и стават саможиви и самодостатъчни, т.е. по-вероятно е игрите да премахнат усещането за социално отхвърляне.

  8. Симо

    Затова в Щатите имаше толкова много случаи с психясли геймъри от CS и Quake3 които избиваха своите съученици и учители или които е пред очите им… То тия игри не водят до насилие, никак даже…все пак бизнеса с тия игри е за милиарди и няма как богатите да са виновни

Коментар