Започва ли „къпането” на големите дейта центрове

Центровете за данни са изправят пред все по-сериозно предизвикателство с охлаждането
(снимка: CC0 Public Domain)

2021 се очертава като годината, в която много от големите центрове за данни ще прибягнат до течни системи за охлаждане, за да се справят с нарастващото генериране на топлина от все по-мощните сървъри, сочи анализ на индустрията.

Традиционно сървърните помещения в центровете за данни използват система с въздушно охлаждане: сървърите имат свои собствени вентилатори, а между стелажите са организирани топли и студени пътеки. Но капацитетът нараства, заедно с това расте  и разсейваната топлина от процесорите и ускорителите.

Ето защо, с появата на нови сървърни процесори от Intel и AMD, както и на ускорители Nvidia A100 и AMD MI100, собствениците на големи центрове за данни започнаха активно да разглеждат по-прогресивните методи за охлаждане – течни.

Системите за въздушно охлаждане в центровете за данни вече са на границата на възможностите си, а новите поколения чипове обещават по-нататъшно генериране на топлина. Процесорите Intel Ice Lake, които идват да заменят поколението Cooper Lake, ще имат топлопакет (TDP) в диапазона от 250-300 вата срещу предишните 150-250 вата.

Третото поколение сървърни процесори AMD EPYC с кодово име Milan обещава повишаване на производителността с около 15-20%, но също така трябва да се очаква и увеличаване на разсейваната топлината. EPYC 7763 достига 280 вата, а ускорителят Nvidia A100 клони към 400 вата.

Това подтиква големите центрове за данни да търсят алтернативни методи за охлаждане. Най-логичния избор е течното охлаждане на сървърите, което може да бъде изпълнено по различни начини, но един от най-простите и ефективни е използването на потапящи вани, пълни с електрически неутрална охлаждаща течност с високо молекулярно тегло.

Такива течности например се произвеждат от 3M под марките Novec и Fluorinert. Според уверенията на производителя, тези течности са нетоксични, незапалими и неутрални за всякакви материали, но в същото време притежават топлинните характеристики, необходими за високоефективно охлаждане.

Alibaba, гигантски китайски концерн, вече използва потопяеми охладителни системи за своите сървъри, макар и не във всичките си центрове за данни. Google планира да ускори работата по тази технология, а Microsoft и Facebook все още са на етап тестове, но също така планират да въведат потопяеми охладителни системи в своите центрове за данни тази година, твърди Digitimes.

Подобни охлаждащи системи са прости: отворените сървъри се поставят във вана с течност (без да се броят системите от втора фаза, които пренасят топлина към основните климатици в центъра за данни), като не са необходими водни блокове, допълнителни помпи, маркучи и сплитери в първи контур, което означава, че процесът на поддръжка е опростен.

Потопяемата система е най-евтиното за внедряване охлаждане на сървърите, което води до значителни икономии за големите дейта центрове. Това обяснява интереса на големите ИТ компании към този вид охладителни системи. 2021 г. обещава да бъде годината на „къпането” на сървърите.

Коментар