Amazon си купи 11 самолета за доставки

Amazon изгради собствен самолетен парк и ще конкурира логистичните оператори
(снимка: Amazon)

Гигантът в онлайн търговията Amazon разширява възможностите на логистичната си мрежа, след като изгради собствен самолетен парк. Като част от сделка с Delta и WestJet, Amazon закупи 11 употребявани самолета Boeing 767-300.

Това е първото придобиване на собствени самолети от Amazon. Досега компанията разчиташе на наемане на самолети от логистични оператори. Предвид обема на превозите на Amazon, придобиването на собствен авиопарк поставя компанията наравно с най-големите световни компании за логистични услуги.

През 2019 г. Amazon е доставила в Северна Америка около 2,3 милиарда пратки, закупени чрез собствената ѝ платформа – в сравнение с 3,1 милиарда и 4,7 милиарда пратки, доставени съответно от FedEx и UPS, отбелязва BBC.

Анализаторите смятат, че бързото разширяване на Amazon Air чрез наличието на собствен авиационен парк ще позволи на компанията през 2022 г. да изпревари FedEx и UPS по отношение на броя пратки, доставени в САЩ.

Навлизането на Amazon на пазара на логистични услуги, в случай на започване на доставка на поръчки от трети страни, се очаква да представлява сериозна конкуренция на FedEx и UPS.

Коментар