Microsoft следи ползите от подводен дейта център

Уеб камери позволяват на Microsoft да наблюдава в реално време подводния си център за данни, инсталиран през юни тази година на морското дъно край бреговете на един от Оркнейските острови (Шотландия). Излъчването от двете камери е достъпно на сайта на изследователското подразделение Microsoft Research.

Преди три години Microsoft тества успешно първия си прототип на подводен център за данни. Сравнително малък цилиндър с един сървърен шкаф беше спуснат на дъното на океана край бреговете на Калифорния, където работи в продължение на повече от сто дни. След анализ на резултатите от изпитанията, проектът за създаване на пълноценен подводен дейта център, използващ морска вода за охлаждане на сървърите, беше признат от компанията като перспективен.

Монтираният на дълбочина 35,5 метра център за данни край бреговете на Шотландия има размери колкото стандартен 40-футов ISO контейнер, използван за превоз на стоки. Вътре в него са разположени  12 сървърни шкафа, в които са инсталирани общо 864 сървъра. Всяка стойка е свързана с тръба, през която минава морска вода.

Захранването с електроенергия на сървърите и достъпът до интернет са осигурени с помощта на кабел, прокаран от брега. В същото време Microsoft подчертава, че използва енергия от възобновяеми източници за захранване на подводния дейта център.

За да оценят възможността за изграждане на подобни центрове за данни и на други места, специалистите на Microsoft ще наблюдават в продължение на една година работата на сървъра и ще контролират температурата и влажността на въздуха вътре в обекта. Според разработчиците, прототипът е предназначен за пет години работа и не изисква междинно обслужване.

При работата си, центровете за данни отделят голямо количество топлина. За да намалят разходите за охлаждане на оборудването, компаниите, които оперират подобни обекти, се стремят да ги разполагат в държави с по-студен климат. А когато се добави и охлаждане от морската вода, системата става още по-ефективна.

В допълнение, Microsoft отчита факта, че над половината от населението на Земята живее в крайбрежната ивица от 200 км. Когато центровете за данни са разположени близо до крайморските градове, то данните от тях ще се предават на неголямо разстояние, в резултат на което ще се повиши скоростта на достъпа до уеб съдържание. Всичко това обяснява интереса на компанията към подводните центрове за данни.

Коментари по темата: „Microsoft следи ползите от подводен дейта център”

добавете коментар...

  1. Бай Танас на кюшето

    Ето кой е виновен за глобалното затопляне.

Коментар