Машини правят машини: как се произвеждат батериите на Tesla

Големите цилиндрични батерии на Tesla са оприличавани на кутии за бисквитки
(снимка: Tesla / YouTube)

След като видео с танцуващи роботи на Boston Dynamics обиколи мълниеносно глобалната мрежа и стана абсолютен хит, сега едно друго видео набира скорост сред любителите на технологиите. В него Tesla показа процеса на производство на батериите за своите електрически превозни средства.

Американският производител на електромобили неотдавна заяви своето решение да премине към така наречените „бисквитени” батерии. Зад това име се крият големи цилиндрични батерии, наречени така, заради приликата им с кутии за бисквитки.

Новите батерии се очаква да намалят разходите за 1 kWh под $100. Това се постига преди всичко благодарение на пълното отхвърляне на най-скъпия елемент на батерията – кобалта.

В своето видео Tesla показва какво се случва във фабриката за батерии. Музикалният видеоклип е придружен от песента Honey Bee американския изпълнител от 60-те години Дон Хинтън, където един от стиховете на песента съдържа думите „един милион мили”. Това, според потребителите, следва да показва живота и дълготрайността на батерията на Tesla.

Очаква се новите батерии да бъдат въведени в различни возила на Tesla – пикапа Cybertruck, влекача Semi, седана Model 3 и кросоувъра Model Y.

Коментари по темата: „Машини правят машини: как се произвеждат батериите на Tesla”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘Новите батерии се очаква да намалят разходите за 1 kWh под $100. Това се постига преди всичко благодарение на пълното отхвърляне на най-скъпия елемент на батерията – кобалта.’ Защо не обяснихте как само чрез промяна размера на батерията се ‘отхвърля’ използването на кобалт? Какво се ползва като негов заместител?

Коментар