Литиева батерия-мечта издържа 25 000 работни цикъла

Нова разработка обещава на практика вечна батерия устройства като смартфоните
(снимка: CC0 Public Domain)

Представете си, че батерията на телефона може да издържи 70 години и се зарежда за няколко секунди! Руски учени създадоха прототип на устройство с такъв потенциал, чиито катоди са направени от полимерен материал.

Литиевите батерии са най-честата форма на съхранение на енергия днес. Те се произвеждат в огромни количества и могат да се видят в почти всяко съвременно електронно устройство. Съществува обаче сериозен проблем с този тип батерии: катодите им включват кобалт, повече от половината от който се добива в една държава – Демократична република Конго.

Освен, че не е добре за природата, това не е добре и за цените: те могат да нараснат драстично, ако не се намери материал, който може да замени кобалта.

Изследователи от Руския университет по химическа технология на името на Д.И. Менделеев и Института по проблеми на химическата физика при Руската академия на науките са разработили нови батерии, които те наричат „двуйонни”. Както катионите, така и анионите на електролита участват в електрохимичните процеси вътре, а това увеличава ефективността на устройствата.

В новата разработка авторите са въвели и друга иновация – катоди за батерии на основата на полимерното съединение дихидрофеназин, което е предназначено да замести кобалта, става ясно от публикация в Отворена наука.

Батерията с дифениламин показва забележителни свойства. Авторите са тествали устройството след 25 000 работни цикъла (на зареждане и разреждане) и са установили, че капацитет е спаднал само до една трета от първоначалния. Ако батерията в телефона е толкова стабилна, тя би могла да се зарежда и разрежда ежедневно в продължение на 70 години.

Още по-интересното е, че зареждането на подобна батерия отнема само няколко секунди. За батерията-мечта е публикувана статия в специализираното списание Energy Technology.

Коментари по темата: „Литиева батерия-мечта издържа 25 000 работни цикъла”

добавете коментар...

  1. Симо

    Дано да е истина, това за лаптопи, мобилни телефони и таблети ще е супер, руснаците имат уникални разработки но ако не допадат на политиката на Путин нищо няма да стане, руската политика е срещу електрическите автомобили, безумно много разработки така са пропаднали също и в Америка, добре че Елон успя да пробие с Тесла

  2. к

    глупака си ти цървул проС

  3. Кес

    А рециклира ли се

  4. човек

    остави не се хаби, той е от тези дето са първи демократи и първи партизани….
    Както казваше дядо ми навремето на 7-8 септември някак си много ятаци се появиха усетили накъде духа вятъра, та години по-късно имах щастието да познавам и да съм израстнал с ракива внуци на такива ятаци, които по време на промяната станаха първи демагози и лъжеха как режима ги преследвал, а като им гледаш имотите бая са се облажили….Нама значение другият път на стената всички и точка, нищо хуманно не оставяте в обикновеният мислещ човек, вие сте едни парапитеци!
    Деволюирали какавиди!

  5. човек

    Скрит зад сайта, пени се и се задавя по Русия помия да излива, а бе вие що за хора сте ?! Идиоти и даже не по Достоевски!
    Виж си първо кочината, виж какво постигнахме за тези 30 “свободни” години – първенци по злоба, жлъч, заеист и експерти по птофанизъм ето това и ти драги ми Андрешко ще си останеш там, като бирника в калта….

  6. човек

    Има тип хпра, като теб, които само запълват и тровят духовния мир!
    Такова токсично отношение, такава омраза само ме навежда на мисълта, че явно грузински гагаузин те е прал….

  7. Хей случаен

    Защо си толкова глупав.

  8. Кой си

    Ти бе тъпунгер

  9. Anonymous

    Група корейски учени са доказали, че “група руски учени” не съществува!

  10. ха

    Руската пропаганда е само в кухата глава на “Случаен”. Тук най-вероятно става въпрос за демонстрация как се формират новините за “простосмъртни” от хора журналисти, които не са навътре в представяната материя. Но не твърдя това със 100% сигурност, защото не съм толкова компетентен по химия…

  11. Случаен

    Достатъчно е само да прочетеш “руски учени” и да разбереш, че иде реч за поредната фалшива руска пропагандна простотия.
    Путинова Русия вече тотално се улива с Гьобелсовата си пропаганда минаваща границите на абсурда и стигаща до жалка пародия.

  12. й

    …@к с извинение ама обоснови се или си оставаш поредното плямпало….

  13. к

    Мега глупостта.

Коментар