OLX дава съвети за предпазване от фишинг

Явлението „фишинг” е най-честата форма на измама в онлайн среда
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярната платформа за онлайн обяви OLX предупреди за зачестели опити за фишинг измами на фона на нарастващия интерес на потребителите у нас към електронната търговия.

Явлението „фишинг” е най-честата форма на измама в онлайн среда, която в последните месеци на 2020 г. отбеляза ръст и на българския пазар. „Фишинг” се превежда като „онлайн риболов на данни”, защото включва предоставяне на стръв за получаване на пароли и достъп до лична информация или дори данни от карти, за да се откраднат определени суми. Потребителите биват примамвани и убеждавани да оставят личните си банкови данни, поясниха от компанията.

Нападателите непрекъснато работят, за да изглеждат фишинг имейлите им възможно най-достоверни, като премахват граматическите грешки и показват логата на известни компании. В този контекст OLX препоръчва да се обръща повече внимание на уебсайтове, които изискват банкова информация. Потребителите трябва да бъдат особено бдителни при различни опити за атаки на банковата им информация и личните им данни.

OLX напомня, че платформата не предлага онлайн разплащания и транзакции през самия сайт. Заплащането на артикулите, продавани от потребители на OLX и доставени чрез куриер, никога не се извършва онлайн, а чрез наложен платеж при получаване и проверка на пратки от куриер (Speedy, Български пощи). Не се изисква номер на карта или CVV/CVC код, сумата се заплаща в брой или преведена директно в IBAN на банковата сметка на потребителя, след като той приеме поръчката, получена в раздела „Доставка чрез OLX”.

Как бихте могли да се предпазите от опити за измами?

Последните, най-чести опити за измами можете да разпознаете по това, че организаторите се опитват да „изнесат” разговора с продавача извън официалния канал за съобщения в платформата. В момента, в който потенциален купувач ви насочи към друг канал на комуникация (SMS или друго приложение за съобщения) различни от официалните съобщения в OLX, то това със сигурност е сигнал за нередност.

„Съветваме потребителите да бъдат много внимателни къде оставят банковите си данни и винаги да поддържат разговора на лични съобщения в платформата, за да можем да им помогнем в случай на измама”, казват от платформата.

Препоръчителни методи за защита на потребителите:

Запазете данните за банковата си карта за себе си. Избягвайте всякакво авансово плащане, независимо от претекста и не публикувайте данните за вашата карта на сайт, различен от OLX.

Погледнете внимателно всяка връзка, на която сте помолени да кликнете, особено ако я получите чрез SMS или други съобщения, извън официалния сайт на OLX.

Поддържайте разговора само в официалните съобщения на OLX. Когато продавачът изнесе разговора на друга платформа за съобщения, OLX вече няма контрол и не може да защитава своите потребители. Ако купувач ви пише в друг канал, че е извършил определено плащане и ви помоли да кликнете върху връзка, за да видите доказателството, можете да сте сигурни, че това е измама.

Доверете се на инстинкта си, ако съобщението предизвиква подозрение. Текст, написан с много граматически грешки и/или с предупредителен тон, който ви моли да вземете незабавно решение, трябва да бъде третиран с най-голяма предпазливост и внимателно проверен.

OLX съветва потребителите да се свържат спешно с екипа за обслужване на клиенти, в случай че претърпят опит за фишинг, чрез официалната форма за обратна връзка на сайта или чрез лично съобщение на Facebook страницата на платформата.

Коментари по темата: „OLX дава съвети за предпазване от фишинг”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Да, накратко : “Помисли преди да кликнеш!”

Коментар