Microsoft реши „вековен” спор в Word

Два интервала след точката вече ще се маркират като грешка в текстовия редактор Word
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft сложи точка на голям дебат, като зае страната на всички, които вярват, че е правилно да се оставя един празен интервал след точката вместо два. Софтуерният гигант започна да актуализира текстовия редактор Word, за да подчертае два интервала след точката като грешка и да предложи корекция с един.

Наскоро Microsoft започна да тества тази промяна с настолната версия на Word, предлагайки корекция чрез функцията Editor на приложението, съобщи The Verge. Ако все още (странно защо) се застъпвате за два интервала след точката, ще можете да игнорирате предложението от Word.

Функцията Editor на Word позволява на потребителите да игнорират предложението веднъж, да направят промяна за един интервал или да изключат предложенията за стилови корекции. Microsoft вече е тествала промяната и се очаква скоро промяната да стане достъпна за всички, които използват Word за настолни компютри. Обратната връзка от потребителите е изключително положителна.

Дебатите около това дали да има един или два интервала след точката се подхранват още от времето на пишещата машина. Тези устройства използваха монопространствени шрифтове и оставяха еднакво хоризонтално разстояние между всеки знак. Тесните знаци като „i” имат същото пространство като широките от рода на „m”, така че допълнителното пространство след „.” е необходимо, за да стане по-ясно, че изреченията са приключили.

Но Word и много други подобни приложения правят шрифтовете пропорционални, така че два интервала след точката вече не са необходими. Това обаче не попречи битката между привържениците на един и два интервала да бушува десетилетия.

Изследване от 2018 г. сякаш даваше победата на лагера за двата интервала, но мнозина поставиха под въпрос проучването и очевидно то не бе достатъчно, за да убеди Microsoft. Новите промени в Word се очаква да станат видими за всички потребители през следващите месеци.

Коментари по темата: „Microsoft реши „вековен” спор в Word”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Taя нощ ще спя по-леко!

Коментар