Лекувайте депресия в нета, вместо с хапчета

Посещаването на терапевтични и образователни уеб сайтове може да бъде толкова ефективно, колкото редовните визити при психотерапевт, твърдят учени от австралийския национален университет в Канбера. Те са стигнали до това заключение след експеримент с група пациенти, които били насочени към два уеб сайта: TheMoodGYM и образователния BluePages.

MoodGYM има терапевтично естество. Той помага на хората да идентифицират и преодолеят проблемните емоции, като им показва как да развият добри умения за справяне в бъдеще. Крайната цел е хората да се радват на добро психическо здраве.

BluePages е образователен сайт, специализиран в областта на депресиите. Той предоставя информация за симптомите и начините за лечение на тази много разпространена болест на съвременния човек.

След 12 месеца потребителите на двата уеб сайта забелязали подобрение. Резултатите не са изненадващи за учените. Те смятат, че желанието да се използват уеб сайтове представлява някакъв вид инициатива, необходима за успешното лечение на депресията.

Според тях, резултатите показват, че стратегиите, базирани на Интернет – образователни и терапевтични, могат да бъдат толкова ефективни, колкото едно лечение в кабинета на психотерапевта.

Ако случаят наистина се окаже такъв, то тези образователни и терапевтични сайтове могат да се превърнат в полезни средства за лечение на хора, които живеят в отдалечени или селски район, където достъпът до професионална помощ е проблемен.

Някои терапевти вече прилагат методи за лечение от разстояние, най-вече по телефона. Но използването на Интернет като средство за терапевтична грижа е относително нов феномен.

Въпреки че не може да замести напълно индивидуалната психотерапия и медикаментите, Интернет е ценен инструмент в арсенала на терапевтите.

Коментар