Оттеглянето на Джеф Безос сочи важна промяна в Amazon

Технологията е в основата на операциите на Amazon, което променя профила на компанията
(снимка: Jordan Stead / Amazon)

Обявеното вчера оттегляне на Джеф Безос като главен изпълнителен директор на Amazon подчертава прехода на корпорацията от търговец на дребно към технологична компания, коментираха анализатори от GlobalData.

„Решението на Amazon да предаде на Анди Джаси, ръководител на облачния бизнес Amazon Web Services (AWS), работата по заместване на Джеф Безос като главен изпълнителен директор, завършва преминаването на Amazon от търговец на дребно в технологична компания”, заяви Дейвид Бикнел, главен анализатор в тематичния екип на GlobalData.

AWS е от ключово значение за бизнеса на Amazon, като формира 52% от тримесечната оперативна печалба на Amazon, при само 12% от общите продажби. AWS ще продължи да бъде двигателят на растежа на Amazon и най-важното му звено за години напред, прогнозира Бикнел.

Технологията е в основата на операциите на Amazon и нейният успех се определя от силата ѝ в ключови теми в секторите технологии, медии и телекомуникации (TMT), включително облак, изкуствен интелект (AI) и бъдещето на работата, смята анализаторът.

„Amazon печели пет от пет в облака, AI и бъдещето на работата в секторните показатели на GlobalData, което показва, че позиционирането на компанията в тези теми значително ще подобри бъдещите ѝ резултати”, казва Бикнел.

GlobalData класира Amazon и като номер едно в приложния софтуер и показателите за сектора на ИТ инфраструктурата – на второ място след Microsoft само в облачните услуги и след Apple в потребителската електроника.

Коментар