Обирджии от Милано следят жертвите в Instagram

Instagram се оказа ефективен инструмент в ръцете на банда обирджии в Милано
(снимка: CC0 Public Domain)

Банда от четирима крадци, за които се твърди, че стоят зад поредица от обири на домовете на футболисти, телевизионни водещи и влиятелни лица в Италия, е използвала за целите си социалната мрежа Instagram.

Четиримата обирджии с прякор „крадци акробати” са арестувана в Милано, съобщи Гардиън. Твърди се, че бандата е наблюдавала движенията на известни личности и влиятелни хора в града чрез Instagram, преди да ограби домовете им.

Футболистът на Интер Ахраф Хакими, телевизионната водеща Дилета Леота и инфлуенсърът Елеонора Инкардона са сред жертвите на бандата. През Instagram групата е шпионира внимателно целите си, надничайки в вътре в домовете на жертвите и изучавайки типа прозорци.

Прякорът на бандата – „крадци акробати” – намеква за тяхното умение и ловкост при изкачването на стените на сградите. Мъжете на възраст между 17 и 44 години се обличали елегантно, за да се впишат в стила на кварталите, където живеели техните жертви.

Кадри от видеонаблюдение на една от кражбите показва как член на бандата наблюдава обекта, докато друг се изкачва в сградата и влиза през прозореца на апартамента на първия етаж. След това крадецът отваря входната врата на дома за другите двама съучастници и заедно натъпкват плячката си в куфар, преди да избягат.

Полицията съобщава, че поредицата от кражби е започнала през юни миналата година, когато от дом на Леота са откраднати стоки на стойност 150 000 евро, включително бижута, дизайнерски чанти и часовници Rolex.

Бандата също е заподозряна, че стои зад кражбата на няколко часовника на Хакими, който се прехвърли в Интер Милано от Борусия Дортмунд и живееше във временни квартири по време на обира през ноември.

Твърди се още, че бандата е откраднала през декември девет дизайнерски чанти и дрехи от дома на Инкардона, която има почти 500 000 последователи в Instagram. Полицията е успяла да изземе по-голямата част от плячката.

При поредния дързък обир в Милано през ноември банда въоръжени крадци нахлу в банка, пропълзявайки през канализационната мрежа, преди да открадне няколко сейфа и да избяга по същия начин. Крадците се сбиха с мениджъра на банката и държаха него и друг служител като заложници по време на обира.

Коментар