„Фабриката на бъдещето” е близо с 5G и AI

В новата реалност добрата свързаност е приоритет номер едно за предприятията
(снимка: CC0 Public Domain)

Петото поколение клетъчни мрежи набира скорост – наследник на 4G, LTE и 3G мрежите. Този прогрес обещава тотална промяна на начина, по който живеем. Светкавично бърза комуникация, големи обеми данни, автономни автомобили – всичко това е на прага ни, а 140 оператора в 60 държави вече предлагат 5G свързаност.

На много места по света телеком операторите планират скоро да изведат от употреба т.нар. 3G услуги. Навярно и 4G LTE ще скоро ще я последва тази съдба. Докато това се случва, пандемията подтикна бизнеса да прехвърли много от дейностите от физическия към виртуалния свят. В тази реалност добрата свързаност е приоритет номер едно за предприятията.

Междувременно, след толкова много говорене по темата в общественото пространство, и индивидуалните потребители вече нямат търпение да „вкусят” прословутото 5G.

„Видяхме ускорено разгръщане на 5G мрежи от оператори в цял свят и нарастващо търсене на смартфони и устройства с поддръжка на 5G от страна потребителите. При това положение 5G продължава да бъде една от най-бързо развиващите се екосистеми”, казва Джон Е. Сми, вицепрезидент по инженеринга в Qualcomm Technologies, цитиран от TechRepublic.

В момента Сми работи върху „втората фаза на 5G”. „Радвам се да видя, че тези нови сценарии на употреба преминават от нашите иновационни проучвания в лабораториите за научноизследователска и развойна дейност към стандартизация и след това към комерсиално внедряване, така че технологията да може да влезе в ръцете на хората”, казва той.

Според него, част от работата на Qualcomm може да помогне „фабриката на бъдещето да стане реалност”. Някои от най-обещаващите иновации са фиксираният безжичен достъп (FWA), бързите видеовръзки, подобрената реалност (AR), виртуалната реалност (VR). По-конкретно FWA може да помогне за разширяване на свързаността.

„Възможността да имаме 5G свързаност в домовете, малкия бизнес и в селските общности е предимство, тъй като тези групи могат да се възползват от скорости на пренос на данни, подобни на тези при оптичните влакна, но чрез безжична връзка”, казва Сми. „Подобна възможност да се използва мрежата за мобилност, както и осигуряването на свързаност на домове и фирми, е чудесен пример за обединена 5G инвестиция, която носи своите ползи под формата на все по-голям набор от сценарии”.

Прилагането на 5G за видеовръзки, AR и VR е „една от същностните основи на 5G мобилната широколентова връзка”, според специалиста от Qualcomm. Транспортирането на видео ефективно и безпроблемно – независимо дали става дума за за стрийминг на филми за забавление или за участие на хирург във видеовръзка с колеги по време на провеждане на сложна операция – е един от най-важните примери за използване на 5G.

В настоящата епоха на видеоконферентния разговор, който става основа на общуването между колеги и бизнес-партньори, ефективният пренос на данни е по-важен от всякога. Петото поколение мрежи, които имат по-широка честотна лента и повече мрежов капацитет, позволява по-високи скорости на предаване на данните. А това от своя страна води до по-качествено видео, обяснява Сми.

Това разширяване има последици за индустриалния и потребителския „интернет на нещата” (IoT), транспорта и много други области на индустрията. 5G и изкуственият интелект могат да „работят ръка за ръка, за да създадат свързаност на смарт устройствата и услугите”, казва Сми.

Обработката на данните локално, колкото се може по-близо до източника чрез изкуствения разум, вграден в периферното устройство, е важна, тъй като предлага решаващи предимства, включително поверителност, персонализация и надеждност.

„Това, което най-много обичам да виждам, е как научно-изследователската работа се превръща в нарастващ набор от нови 5G устройства, услуги и приложения, които се възползват от иновациите в безжичните технологии, обработката на облачните технологии и изкуствения интелект”, казва Сми.

По неговите думи, „това е като да направим крачка назад, за да разгледаме цялостната картина, което на свой ред ни позволява да се съсредоточим върху въпроса как да тласнем технологиите напред и да ги обединим по възможно най-добрия начин”.

Коментар