TikTok в САЩ ще остане китайска собственост

TikTok изглежда няма да сменя собствеността на американския си бизнес
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската компания ByteDance се отказа от плановете си да продаде американския бизнес на TikTok – популярното приложение за кратки видеа, след като президент на САЩ стана демократът Джо Байдън.

Първоначално сделката за TikTok беше обсъдена с Oracle и Walmart, но след като администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп напусна Белия дом, тя загуби смисъла си.

Източници, близки до ръководството на ИТ гиганта от Китай, на които се позовава Business Insider, казват, че първоначално разговори за продажбата на американската част на TikTok са инициирани по настояване на Доналд Тръмп. И тъй като той и неговата администрация са напуснали Белия дом, подобна стъпка вече няма смисъл.

Причината, поради която Oracle беше избрана да контролира сделката, е ангажиментът на един от основателите на компанията към бившия президент.

ByteDance, от своя страна, вярваше, че продавайки TikTok на софтуерната корпорация, ще може да оправи отношенията си с Доналд Тръмп, в случай че той бъде преизбран за президент.

Коментар