Пандемията донесе рекордни продажби на Dell

Продажбите на персонални компютри рязко се покачиха откакто започна пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Макар и да отстъпват по продажби на Lenovo, американските компании Dell Technologies и HP Inc. се възползваха по най-добрия начин от пандемията и увеличиха значително доставките си на персонални компютри през миналата година.

Резултатите на двете компании за последното тримесечие и цялата година отразяват тенденция на пазара към засилено търсене на персонални компютри, отбелязва Блумбърг. Така например, Dell е успяла да продаде 50 милиона РС, ноутбуци и таблети през фискалната година, което е рекорд.

Нещо повече, през настоящата година компанията от Тексас планира да увеличи доставките на персонални компютри с 3 до 5 процента, което предвещава нов рекорд в бизнеса на този производител.

Шефът на HP Inc. Енрике Лорес е убеден, че дори след приключване на задължителната самоизолация, лаптопите ще останат търсен продукт. Според него, търсенето на РС през 2021 г. ще бъде с 45% по-високо, отколкото преди пандемията.

Същевременно обаче, за производителите ще бъде трудно да удовлетворят повишеното търсене, заради дефицит на отделни компоненти. Ситуацията ще се нормализира не по-рано от третото тримесечие, очакват в HP.

Коментар