5G в България след пакта „чиста мрежа“

Приоритет в изграждането на петото поколение мрежи безспорно имат големите населени места
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече страни се сдобиват с 5G мрежи. Азиатците изглежда са водещ фактор с най-много мрежи и абонати на 5G. Но в Източна Европа, на Балканите, нещата изглеждат интересно. Тук винаги са се разигравали батални сцени на геополитически борби и технологичната сфера не прави изключение. За щастие България не е заклещена в ситуация на липса на избор.

Балканският регион, където немалко държави все още не са членки на ЕС, често се разглежда като арена, на която международните сили се опитват да създадат свои собствени сфери на влияние и да изтласкат съперниците си. Настъплението на 5G е само една от областите, в която големите сили се конкурират на балканския тепих – в този случай основните борци са САЩ и Китай.

През последните няколко години по-голямата част от региона стана част от инициативата на ЗАЩ за 5G сигурност, наречена „Чиста мрежа“, отбелязва ZDNet. Северна Македония, България и Косово бяха последните страни, които се присъединиха към пакта през октомври 2020 г. Сега в него вече участват 53 страни-членки и общо 180 телекомуникационни компании.

Инициативата е материализация на лютата търговска война между САЩ и Китай, която се разгоря при управлението на доскорошния американски президент Доналд Тръмп. По негово време най-големите китайски производители на оборудване за телеком мрежи бяха обявени за „шпионски“. На американските телеком оператори бе забранено да купуват и внедряват оборудване за своите 5G мрежи от фирми като Huawei и ZTE.

Сега, при управлението на Байдън, някои се надяват, че набедените за „шпионски“ компании ще получат достъп до американския пазар. Но изгледите това да се случи са малки. Междувременно в страните, които са част от „сферата на влияние“ на тези страни, петото поколение мрежи също „надига глава“.

5G „чиста мрежа“ в България

След влизането на България в пакта „Чиста мрежа“ операторите у нас продължават стремглаво да изграждат своите нови мрежи от пето поколение. Запитахме се дали „Чиста мрежа“ повлия на техния избор на доставчик.

А1 България, която е част от голямата международна група А1, е заложила на водещите два европейски производителя на мрежово оборудване. „Изискванията на разписаната между България и САЩ през октомври 2020 г. инициатива за гарантиране на сигурността на 5G мрежите не ограничават конкретни доставчици на 5G оборудване, а по-скоро целят да осигуряват сигурността на клиентите на 5G услуги. Нашата 5G мрежа покрива всички изисквания в това отношение. Радиомрежата за достъп на А1 България се изгражда с оборудване на нашия дългогодишен партньор Nokia, а основната ни мрежа ще доразвием с оборудване на друг дългогодишен европейски партньор – Ericsson“,  поясниха от телекома.

От Теленор България не посочиха изрично кому доверяват изграждането на мрежата си. „От придобиването си от Telenor Group и до днес – като част от PPF Group, Tеленор България изгражда своята мрежа, прилагайки водещи практики за сигурност в областта на телекомуникациите. Ще продължим с такъв стриктен подход, за да бъдат елиминирани опасенията, свързани със съображенията на препоръките на Европейския съюз, като компанията ще продължава да оперира при стриктно спазване на действащото законодателство и регулации в България“, коментираха от телекома. Според сайта на Ericsson, Теленор е сред нейните клиенти като група. На високо равнище групата Telenor има партньорства и с Nokia.

От Виваком не отговориха на журналистическото запитване. Известно е, че компанията също има дългогодишни партньорски отношения с големия шведски производител на телеком оборудване – Ericsson. 

Приоритет за градските общност

Приоритет в изграждането на петото поколение мрежи безспорно имат големите населени места, посочват всички телекоми. „Плановете ни са през тази година да предложим 5G услуги във всички населени места с над 10 000 жители и основните курорти в страната“, разкриха от А1, след като миналата година покриха най-големите градове. „Първоначално покритието ще стартира в зоните с по-голяма концентрация на трафик като градските части, бизнес-центровете и други“.

„В момента 5G е от съществено значение само за определени случаи на приложение“, уточниха от Теленор България. „Приоритет за операторите са гъсто населените места и с течение на времето покритието ще се разширява, така че да покрие оптимална част от населението”.

5G в индустрията

Макар че в рекламите на пето поколение мрежи често можем да видим очарователното как филмите се изтеглят на мобилните ни телефони само за миг, реално голямата добавена стойност, която 5G носи, е за индустрията.

„В бизнес-сегмента 5G мрежата има по-голяма добавена стойност“, категорични са от Теленор България. „Всяка индустрия може да се възползва от 5G. Първите приложения на 5G в бизнеса очакваме например да бъдат всички вертикали на Индустрия 4.0, сектора на производството, минната индустрия, здравеопазването“.

Практиката до момента показва, че най-голяма стойност носят обществените услуги на база 5G. Така например, новото поколение мрежи прави възможно провеждането на сложни хирургически операции с дистанционното участие на лекари от всички краища на света, които помагат на колегите си именно благодарение на видеовръзките с висока разделителна способност и нищожно времезакъснение.

„Може би тези [функции], които първи ще намерят [приложение] в бизнеса, са свързани с ниското времезакъснение и високата скорост на връзката, която в нашата 5G мрежа може да достигне над 1 000 Mbps. Развлекателната индустрия е добър пример – и то най-вече създателите на съдържание. Голяма част от разработчиците на VR, AR и MA съдържание бяха ограничени от възможностите на технологията до този момент“, казват от А1 България.

Геймингът е друга индустрия, която операторите очакват скоро да се възползва от бързите връзки на петото поколение мрежи.

Фиксираният безжичен достъп (5G/FWA) ще бъде от полза за районите, където досега бизнесът е разчитал на слаби комуникации. „Едно от първите приложения на 5G очакваме да бъде фиксираният безжичен достъп”, прогнозират от Теленор. „Например вече ще е възможно по-отдалечени места (семейни хотели, вили, малки населени места), които не са част от фиксираната мрежа, да получават първокласни телекомуникационни услуги като телевизия с висока резолюция и високоскоростен интернет, по мобилна мрежа“, допълниха от А1.

Заделянето на определени сегменти от мрежите за определени приложения е друго направление, за което операторите се готвят – т. нар. „слайсинг“. „Непосредствена възможност е създаването на „частни мрежи“ или т.нар. слайсинг на мрежата“, обясниха от Теленор България.

„С навлизането на “standalone” (SA) 5G мрежите, технологията бързо ще намери приложение и в индустрии, които изискват изграждането на мрежи със специфични характеристики (slicing) спрямо конкретните нужди на клиента. Това е една от дългоочакваните възможности на 5G, която ще даде тласък на развитието на изцяло нови решения и услуги в редица индустрии, включително IoT решения за умни градове, роботизация и автоматизация на производството, умно земеделие, здравеопазване“, разказаха от А1 България.

Инфраструктурата за надеждна свързаност скоро ще се превърне в нещо, без което бизнесът не може – така, както не може без електричество и вода, казват специалистите от сферата на мрежовите технологии.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „5G в България след пакта „чиста мрежа“”

добавете коментар...

  1. Бейб

    Дано не пречи на птици и пчели.
    А в родината на Фугаку вече инсталират 11 G.Не са им измрели нито щъркелите,нито пчелите.Значи – техниката е топ.
    А ние? искаме и ние.

  2. Бивш радио инженер

    Честотите се ползват в момента и операторите чакат да ги освободят и наемат. Ще се ползват същите честоти за друго приложение. Досега нещо станало ли ти е? Между другото рутерът, койро ползваш влъщи работи на 2.4/5GHz, и те облъчва от няколко метра. Имаш ли проблеми от него?

  3. Бивш радио инженер

    Ако се пилзват честоти в спектъра 700-800 MHz, затихването е по-малко и се покриват малки населени места на далечни разстояния.

  4. Абе...

    Тези вълни вече съществуват, дори преди 5G, ако ни ставаше нещо от тях, да е станало вече

  5. Съгласен

    Съгласен съм с всичко написано от коментарите на колегите преди мене. Мобилните оператори да го духат – говорят глупости.

  6. мнение

    Развитието на 5G мрежата трябва да бъде предшествано от изследване на безопасността й за живите организми. Не може да слагаме антени на всеки ъгъл, а после да се чудим коя болест от къде ни е дошла. (на същия принцип работят микровълновите фурни) Тя е нещо чудесно, и би спомогнала най-вече развитието на промишлеността – нови заводи с промишлени роботи работещи чрез 5G мрежа. Но, с развитието й в градска среда не трябва да се бърза. Знаем, как при GSM-мрежата не се спазваха изискванията за мощността на предавателите.

  7. ха

    При хирургическите операции използването на мобилна връзка е пълна глупост, защото едно най-обикновено радио заглушаване може да доведе до фатални последици. При операциите определено трябва да се разчита на фиксирана оптична свързаност, а не 5G!!!

    >Фиксираният безжичен достъп (5G/FWA) ще бъде от полза за районите, където досега бизнесът е разчитал на слаби комуникации.
    Точно 5G мрежите са слабото място на регионите с по-слабо покритите, защото за 5G се изискват много повече кули, което е и по-скъпо!!! Горното изявление някак звучи като: Вече ще предлагаме ферарита на хора, които досега са разчитали на москвичи.

  8. Нато

    Требе и защита , голям кибер отдел към всеки оператор защото от тамзе шъ минавът вик,ток,нап, дани.

    Военна мощ: Вече има сектор “Киберотбрана” в българската армия

Коментар