Професор съветва да черпим опит от Китай в е-образованието

Едно от обясненията за успехите на китайската държава е, че тя винаги е планирала дългосрочни политики, които не са оставали само на книга, казва проф. Захари Захариев
(снимка: личен архив)

Най-прекият път за повишаване на качеството на българското електронно образование и ускоряване на индустриалната дигитализация е да почерпим от технологичния опит на Китай в това отношение, заяви проф. д-р Захари Захариев, експерт по отношенията между Китай и България.

Той припомни, че от две години има открита действаща кредитна линия за развитие на отношенията между България и Китай в размер на 1,3 млрд. евро – ресурс, който остава практически неизползван до днес.

Въпреки че китайските инвестиции в България нарастват през последното десетилетие, страната ни е далеч от използване на възможностите за пълноценно усвояване на опита на Китай за постигането на пробив в сферата на технологиите, дигитализацията и стопанското развитие. Осмислянето и усвояването на китайския технологичен напредък и експертиза е от ключово значение, смята професорът.

Провеждането на сериозно проучване и всеобхватна информираност на институционално ниво в България относно опита на Китай биха помогнали в тази насока, като трябва да се изследват възможностите за сътрудничество и с различни китайски компании, опериращи у нас. „Постигнатото до този момент е крайно недостатъчно”, каза експертът.

Според проф. Захариев, изграждането на 5G мрежата в нашата страна е възможно най-краткият път за решаване на стоящите пред българското общество и пред държавата проблеми за дигитализацията на бизнеса и за така нареченото електронно управление.

Негово предложение е да се проведат серия от кръгли маси по темата и да бъде основан българо-китайски център за високи технологии с конкретен акцент върху потенциала от възможностите, които носи сътрудничеството с китайски технологични гиганти.

„Едно от обясненията за успехите на китайската държава е, че тя винаги е планирала дългосрочни политики, които не са оставали само на книга, а са били като правило стриктно и успешно изпълнявани и прилагани”, коментира проф. Захариев.

Конкретен пример за това и за убеждението му, че България трябва да си сътрудничи по-засилено с Китай, е че в тази сложна пандемична ситуация китайската икономика се възстановява много бързо. При спад на световната икономика от около 4,4%, Китай през миналата 2020 г. реализира ръст от 2,1%, по данни на Международния валутен фонд и Световната банка.

Коментари по темата: „Професор съветва да черпим опит от Китай в е-образованието”

добавете коментар...

  1. мнение

    Развитието на 5G мрежата трябва да бъде предшествано от изследване на безопасността й за живите организми. Не може да слагаме антени на всеки ъгъл, а после да се чудим коя болест от къде ни е дошла. (на същия принцип работят микровълновите фурни) Тя е нещо чудесно, и би спомогнала най-вече развитието на промишлеността – нови заводи с промишлени роботи работещи чрез 5G мрежа. Но, с развитието й в градска среда не трябва да се бърза. Знаем, как при GSM-мрежата не се спазваха изискванията за мощността на предавателите.

  2. Хммм

    Образователната система в САЩ е заробена от Китайската Комунистическа Партия. Заради печатани пари с, които да си напълните джобчето сте готови да им дадете в робство и Българската образователна система.

Коментар