Нови енергийни етикети за електроуредите от 1 март

Новите енергийни етикети ще стимулират иновациите в домакинските електроуреди
(снимка: CC0 Public Domain)

Познатият енергиен етикет на Европейския съюз ще се появи на пазара от 1 март с нов дизайн и постоянна енергийна скала от A до G за редица домакински електроуреди: перални машини, съдомиялни машини, комбинирани перални със сушилни, хладилници, фризери и охладители за вино.

„Променя се етикетът, но не и енергийната консумация на уредите”, поясниха от Сдружението на производителите на домакински електроуреди APPLiA България. Промяната се въвежда със законодателство на Европейския съюз, което създава предпоставки за по-нататъшни иновации.

Поради изискванията на новото законодателство, с което се въвеждат и по-строги методи за тестване на енергийната ефективност, уредите от сегашните най-високи енергийни класове А+++, А++ и А+ слизат надолу по скалата в класове (C, D и т.н.). С разработването на нови технологии класовете нагоре по скалата постепенно ще се запълват с новите модели уреди.

Нов елемент в етикета е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта. С видео и посветен на енергийните етикети уебсайт с версия и на български език APPLiA ще информира потребителите за промените.

Промяната на енергийните етикети ще се извършва постепенно и някои уреди ще имат етикет със скала от A до G (хладилници, фризери, охладители за вино, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни), останалите ще са придружени от етикети със сегашната скала с плюсовете (+), докато новото законодателство за тях бъде прието (например, фурни, климатици, бойлери и др.), а за прахосмукачките през следващите години се очаква въвеждането на изцяло нов енергиен етикет.

Промяната поставя ново начало за сектора на домакинските електроуреди, като надгражда постигнатата висока енергийна ефективност на уредите и създава възможности за по-нататъшни иновации в полза на цялото общество, коментираха от APPLiA България, която представлява производителите на домакински електроуреди.

По данни на сдружението, секторът е значим  икономически фактор с годишен оборот от около 700 милиона лева, с инвестиции в иновации около 20 милиона лева и създаващ над 15 000 преки и непреки работни места в производството, търговията,  логистиката, следпродажбения сервиз, компании подизпълнители и др.

Коментар