Загубихме ли войната за предотвратяване на кибератаките?

Киберпрестъпността днес е същинска индустрия, атаките се осъществяват с цел печалба
(снимка: CC0 Public Domain)

Мнозина днес бързат да се ваксинират срещу Covid, за да се защитят от актуалната зараза. Но с какво да „ваксинираме” ИТ системите в организациите, за да ги защитим от виртуалните зарази и нападения, които избуяха покрай пандемията?

Пандемията и страхът на хората безспорно отвориха много и „благодатни” вектори на атака за киберпрестъпниците и изправиха „на нокти” отделите по виртуална защита. В резултат, днес киберпрестъпността е същинска индустрия. Всички атаки се осъществяват с цел печалба. Потребителски профили, пароли и лични данни се търгуват на специално организирани борси. Виртуалните зарази пълзят в корпоративните инфраструктури тихо, незабелязано със седмици и месеци.

Дали не стана така, че бизнесът и организациите по света загубиха битката за предотвратяване на кибер-атаките? Няма ли начин да „ваксинираме” своята ИТ инфраструктура? Този въпрос ще дискутират специалисти по време на предстоящия CEE Cybersecurity Forum, организиран на 9 март от Crayon България.

Събитието ще наблегне на използването на облачните технологии в бизнеса, съответно на решенията и подходите за повишаване на сигурността на работа в облачна среда. Според доклада Microsoft Digital Defense Report, през първата половина на 2020 г. се наблюдава приблизително 35% увеличение на общия обем на атаките в сравнение с втората половина на 2019 г.

Как хакерите виждат ИКТ инфраструктурата на дадена организация, как да ги държим по-надалеч, как да въведем лесно и надеждно удостоверяване без парола – това са част от гледищата, които експертите ще застъпят в дискусията. За добрите практики ще споделят представители на T‐Mobile CZ и Словашкия оперативен център за сигурност. В крайна сметка темата се свежда до въпроса може ли да има решение за киберсигурност, което да е „вълшебната пръчица”, и ако да, каква е тя?

„Клиентите ни могат да разчитат на нашите ИТ експерти от световно ниво, а ние непрекъснато следим тенденциите, прилагаме добрите практики и се допитваме до лидерите в бранша”, казва по повод събитието Адриана Радева, маркетинг специалист в Crayon България.

„Щастливи сме да ви поканим на първия ни виртуален форум за киберсигурност на ниво Централна и Източна Европа с участието на лидерите в бранша, които да разкажат повече за тенденциите и новостите в киберсигурността и как да се предпазите от заплахи”, обърна се тя към мениджърите и специалистите, отговорни за сигурността в своите организации.

Сред лекторите ще са Паула Янушкевич – CQURE Inc., Мелиса Мълхоланд – Crayon, Томаш Кибиркстис – Microsoft, Йоад М. Двир – Microsoft и др. Участието в събитието е напълно безплатно, като изисква предварителна регистрация на CEE Cybersecurity Virtual Forum – Crayon Group.