Честваме 75 години от дебюта на първия модерен компютър

Изчислителната машина ENIAC покрива 167 квадратни метра
(снимка: US Army)

Преди седемдесет и пет години пред света е представен ENIAC – първият по рода си електронен, програмируем, цифров компютър с общо предназначение. Неговата демонстрация не само разпалва първите искри на компютърната ера, но и оформя популярните концепции за компютъра през следващите десетилетия.

ENIAC е съкращение от Electronic Numerical Integrator and Computer. Когато прави своя дебют пред телевизионните камери през февруари 1946 г., той определено търси ролята на съвременния компютър с общо предназначение, отбелязва Newatlas.

Машината струва 500 000 щатски долара (еквивалент на около 7,2 милиона щатски долара към 2020 г.), тежи 27 тона, има П-образна форма и е дълъг 24 метра, покрива 167 квадратни метра и консумира 150 кВт електричество.

В компютъра има 18 800 вакуумни тръби. Налице са 70 000 резистора, 10 000 кондензатора, 1500 релета и 6000 ръчни превключвателя, наред с 5 милиона спойки.

Операторите настройват превключвателите за всеки нов набор от изчисления
(снимка: US Army)

Изчислителната му мощ е такава, че е по-слаба от един днешен джобен калкулатор. По онова време обаче машината е гигантска стъпка напред в технологиите и изчислителната техника.

Тъй като ENIAC няма как да съхранява програми, всичко се „пренавива” за всяка нова задача. Работата е извършвана от няколко десетки операторки, чиято задача била да издърпват и свързват кабелите и да настройват превключвателите за всеки нов набор от изчисления.

Коментари по темата: „Честваме 75 години от дебюта на първия модерен компютър”

добавете коментар...

  1. Бейб

    А какво ще се рзасекрети за перфокартите на службите зад желязната завеса?
    Що данни,що чудесии са били и у нас…
    И защо ли е било всичко това?
    Дай му на простака щекера и виж къде щв го включи.
    Онези – и те.
    Не е справедливо на Инжинрената Конференция в САЩ 194.. да се дадат възможноти за бъдещо развитие на науката – на победителите космос,компютър на победените за съжаление /нямам предвид игрите за ресурсите в бъдеще/-не космос и комп, а медицина/генетика/.И ето до къде се стигна с “плочите” на Гейтс и чиповете- пак общ идиотски кюп,като в ленинизъма…И ето коронната германска дисциплина – водещата фарма…А ако се бяха разменили в шаха?
    Така че, тоя комп е излязъл една кутия на Пандора- за военни простаци и лакомии и за мръсни служби.
    Няма как – ше кликаме докато можем.

  2. Фофу

    “вакуумните тръби” на български са радиолампи или само лампи.

    Между другото един от създаделите на Ениак, Маучли е този който краде доста идеи от нашия Джон Атансов. Идва уж на приятелско посощение, един професор от един университет, на друг професор от друг университет. Вече е чел публикации на Атанасов и се интересува повече. Има момент обаче, че Маучли отвува един завит сектор който не е бил за гледане.

    После започва ВСВ и сътрудника на Атанасов е мобилизиран. Мисля, че и самият Атансов е привлечен да работи нещо за военните. След войната Маучли вече е готов и представя ЕНИАК като своя идея без да споменава Атанасов.

    Започват дълги съдебни дела. За Атансов настъпва и усложението, че сътрудника му се самоубива и с това губи най-важен свидетел, за това до къде са били стигнали преди войната и кое е тяхна разрабтка.

    Атанасов печели в крайна сметка, но чак след някъде 40 год. За това време вече вече са изписани доста учебници и енциклопедии в които фигурира Маучли и ЕНИАК и инерцията е непреодолима.

    Атанасов не изобретил компютъра както е клишето, а използването на двоична система за подобни цели и РАМ-а както го наричаме сега. Тогава е бил въртящ барабан с кондензатори, които с припомпване са поддържали заредено състояние 1 и разредено 0.

    Това беше извадка от спомените ми от преди повече от 10 год. когато четох автобиографичната книга на Атанасов.

  3. Инж.

    Всъщност са вакуумни лампи, по-скоро обикновени крушки, но без жичка

  4. Pit

    А кой ще каже как се наричат “вакуумните тръби” на български?

Коментар