Power Fx – език с отворен код, базиран на Excel

Програмен език със синтаксиса на Excel въвежда Microsoft за своята Power Platform
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft представи интересен нов продукт – Power Fx, който представлява език с отворен код, лесен за писане и изграден на базата на популярното приложение за електронни таблици Microsoft Excel.

Power Fx е новият език за изразяване на логика в Microsoft Power Platform. Това е не толкова чисто нов език за програмиране, колкото ново име за езика на формулния език на приложенията на Microsoft, отбелязва Tech Republic.

Power Fx е описван от Microsoft като универсален, силен, декларативен и функционален език за програмиране. Той споделя същия синтаксис и функции като Excel.

Microsoft обяснява, че Power Fx се държи по същия начин както популярното му приложение за електронни таблици обработва формули. Тази концепция е в основата на Power Fx: да се направи така, че приложенията за програмиране да работят толкова лесно, колкото е създаването на електронна таблица в Excel.

Microsoft Power Fx е формулен език с отворен код за приложения с малко код
(екранна снимка: Microsoft)

Вместо да се бори с множество парчета код, Power Fx използва формули, които са декларативни и незабавно преизчисляват всичко при всяка актуализация на кода. Това означава, че всички грешки се откриват и подчертават незабавно и не пречат на останалата част от кода.

Обявявайки новия език по време на конференцията Microsoft Ignite, Райън Кънингам, директор на Microsoft за управление на продукти за Power Apps, заяви: „Използвайки формули, които вече са познати на стотици милиони потребители, Power Fx позволява на широк кръг от хора да реализират умения, които вече имат имат – нещо, известно като решения с малко код”.

И допълва: „Power Fx се превръща в обща основа за бизнес-потребители и професионални разработчици, които желаят да изразят определена логика и да решават дадени задачи”.

Новият език ще стои до съществуващите езици за програмиране на Power BI – M и DAX. Според главния програмен мениджър Грег Линдхорст, и трите езика служат за различни цели и следователно могат да „съжителстват мирно”.

Коментари по темата: „Power Fx – език с отворен код, базиран на Excel”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    =IF(logical_test, [value_if_true], [value_if_false])

Коментар