Виваком разширява оптичната си 10Gbps мрежа с Nokia

Развитието на оптичната мрежа е един от приоритетите на Виваком, заяви Андраш Пали
(снимка: Виваком)

Виваком планира тази година сериозно разширяване на покритието на оптичната си 10 Gbps мрежа в партньорство с финландския производител на телекомуникационно оборудване Nokia, съобщиха от оператора.

Сделката е сключена на групово ниво, като United Group планира да инвестира над 500 милиона евро за 5 години в широколентови интернет услуги на настоящите си и бъдещи пазари, на които оперира. Инвестицията включва телекомуникационните брандове на групата – Виваком, SBB, Telemach и Nova.

За осигуряване на 10Gbps свързаност ще се използва технологията XGS-PON. Компанията планира да увеличи скоростите в изградените вече оптични мрежи на фиксираните оператори в портфолиoто си и ще разшири покритието им в изцяло нови градове и области. Достъп до 10Gbps услуги ще получат милиони частни и бизнес клиенти в Югоизточна Европа, съобщиха от телекома.

Nokia ще достави също Wi-Fi оборудване за безжична интернет връзка в дома, вкл. за дистанционна работа, игри, онлайн телевизия, видео стрийминг и изтегляне на съдържание на множество устройства. Други функции позволяват наблюдение в реално време на вътрешни мрежи и по-нататъшна оптимизация на Wi-Fi настройките в цялата мрежа.

„За Виваком развитието на оптичната мрежа е един от приоритетите в компанията. Убедени сме, че с такава сериозна инвестиция от страна на United Group и с високия професионализъм и технологични достижения на Nokia, ще успеем да разгърнем широколентовата си инфраструктура по най-добрия възможен начин”, заяви Андраш Пали, главен технически директор на Виваком.

Коментар