Виваком пуска 10Gbps интернет по оптика

Високоскоростният интернет ще даде тласък на бизнеса и домашните развлечения
(снимка: CC0 Public Domain)

Оптичен интернет със скорост до 10 гигабита в секунда (Gbps) започва да предлага от този месец Виваком. Новата услуга стартира в някои части на София от 4 декември, а през първото тримесечие на следващата година телекомът планира да осигури покритие във Варна, Бургас и Стара Загора.

Оптичната свързаност ще е достъпна за частни и бизнес клиенти, които ще могат да избират между два нови тарифни плана – VIVACOM FiberNet 5G и  VIVACOM FiberNet 10G. Услугите се базират на технология XGS-PON, която осигурява оптична интернет свързаност със скорости 10 пъти по-високи от предлаганите в момента. Месечният абонамент за 10Gbps струва 149,99 лв.

10-гигабитовият интернет обещава редица ползи за бизнеса, вкл. в проектите за интернет на нещата (IoT), автоматизирането на редица процеси и производства и използването на виртуална и добавена реалност.

Новата 10Gbps технология подобрява и възможностите за дистанционно обучение, провеждането на видеоконференции, забавленията и общуването. С по-високите скорости потребителите могат да споделят светкавично големи файлове и да използват едновременно в домакинството в пъти повече устройства. Това ще даде тласък в развитието и на технологиите за умния дом.

Тарифите за високоскоростен интернет на Виваком с новите два плана 5G и 10G
(източник: Виваком)

Любителите на гейминга ще усетят драстична разлика в играта, благодарение светкавичния обмен на огромен обем данни без закъснение. Домашното кино преживяване също ще се подобри значително с гледане на 4К и 8K HD видео съдържание.

Не на последно място ултрабързият 10Gbps интернет ще даде тласък и на телемедицината, където лекарите ще могат да преглеждат и консултират пациентите в реално време.

Коментари по темата: „Виваком пуска 10Gbps интернет по оптика”

добавете коментар...

  1. gobul

    Помощ в България се даваше за Евро проекти, която беше на следния принцип – ако искаш 100 хиляди лева за да направиш проект трябва да ги извадиш тези пари, след което да реализираш проекта и чак тогава минаваш на одобрение, забележете ОДОБРЕНИЕ за да ги получиш тези пари(и то май не ги даваха на 100% от сумата на проекта). Е познай като ми трябват тези 100 хилки как ще ги извадя. Каква е тази помощ за малкия бизнес? Ай сиктир

  2. Алекс

    Мда, “държавата” в лицето на тиквоча по всички възможни начини съсипва малките фирми които предлагат много повече от качествена услуга по места където и слънце не огрява. Големите услужливо му помагат, а сега като продадоха и бтк от което зависи националната сигурност си вземете пуканки и се наслаждавайте. Няма такива продажни боклуци.

  3. Пешо

    Или Елон* като пусне сателитите, няколко къщи ще могат да си делят една връзка, иначе много скъпо.

    *Да се чете NSA

  4. ISP

    Бих искал да пуснат и пълноценен IPv6 /48 или /56 и вярвам, че предвид местоположението си, България може отново да стане лидер в световен мащаб.
    От около 7-8 години стремглаво падаме, а ГДБОП всячески прецакват малките провайдери с акции и изземване на оборудване, което после връщат нефункциониращо и съсипаха не един бизнес под предлог антипиратстване!
    Държавата е тази, която съсипа конкуренцията и позволи монополизиране на тази ниша от услуги и непряко мога да посоча Мария Габриел и подобни псевдо научни и компетентни кадри за случващото се.
    Аз като малък доставчик бях принуден да затворя и да оставя 4 села без Интернет, защото оптичните кабели бяха положени въздушно, поради липсата на адекватна подземна инфраструктура, но ме задължиха да ги махна и сега около 1300 абоната всеки ден ме питат кога ще се върна в бизнеса, че им писнало на хората да ползват мобилният на А1 и на Виваком, защото алтернатива няма.
    Над 40 км оптични кабели ни накараха да отрежем и премахнем и така де 12 семейства от екипа са на улицата благодарение на безхаберието и окрупняването с ползването на недотам чисти бизнес похвати и методи присъщи на мафиотското ни управление!

  5. Виваком

    Може да е реклама, но е факт, че първи в България предлагат по XG-PON, ако пуснат и възможност за NG-PON2 с възможност за ползване на собствени модули и оборудване ще сме близо до Швейцария, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея. Относно качеството и покритието съм оптимист, че ще се оправят предвид с каква инфраструктура разполагат.
    5G -то им е куцо, но пък все пак за клиенти тестващи възможности за телемедицина и отдалечени оператияни манипулации искам да кажа, че латентност няма! На който не му трябват подобни скорости , абсолютно никой не го задължава. Жалкото в БълГЕЙрия е окрупняването, което най вече в лицето на А1 унищожи малкият и среден доставчик и по този начин малките градове и села останаха в периферията на вълната. Правителствено решвние и указ биха могли в рамките на една година да покрият страната с качествен и бърз оптичен интернет (за справка Уругвай)
    Всичко е въпрос на желание и воля и разумни решения!

  6. Александър

    **** само реклама и нищо повече. Както и мобилният им интернет, само реклама… латентността е под всякаква критика…..но иначе имат 5G ***

  7. Виктор Тотев

    Що за глупости предлагате Господа покрийте си покритието на държавата Ние като абонати си плащаме за определена услуга която вие сте задължени да изпълнявате Това са пълни глупости че имате покритието Какво ме интересува от тези 10гига Като не може да се отвори никаква интернет страница

  8. наблюдател

    такава скорост ще ми “задави” компютъра

  9. Разумчо

    Луди ли са за какво са ми 10 гигабита? Изобщо на такава висока цена? Много по-важни са качеството и ниска достъпна цена. Тези 10 гиги нито домашен потребител ще ги запълни нито повечето фирми.

    Реално е достатъчно 100 мегабита ама наистина стабилни и гарантирани, а не глупостите от 10 гиги.
    IoT и другите простотии са недоносчета и недомислени и непрактични. След поне 50 години могат да потрябва 10 гигабита.

  10. Гаргамел

    Селата не са много изгодни за инвестиции. Изчезнаха и малките доставчици, за които това е ниша, в която биха могли да се развиват. Не чакайте скоро бърз интернет, освен ако от ЕС не спуснат някоя директива, както в Швейцария, че до всяка къща минималната скорост трабва да е 80 мегабита, ако ще да е и в най-затънтеното село. Или Елон като пусне сателитите, няколко къщи ще могат да си делят една връзка, иначе много скъпо.

  11. Anonymous

    Ако те нямат, няма кой друг да има

  12. Баце Иване

    А на моето село нямат обхват за нормален разговор….

  13. Иван

    А на село още нямаме оптика, а мобикса е само 30гигабайта.

Коментар