Прогноза: електромобилите ще поевтинеят до 5000 долара

Моделът Wuling Hongguang MINI EV вече е най-популярният електромобил в света
(снимка: IT Home)

Адам Джонас, анализатор от Morgan Stanley, публикува доклад за спада в цените на електрическите превозни средства: според него, в рамките на 10 години цената на електромобилите ще намалее до 5000 долара.

В своя доклад анализаторът разчита на мненията на хора, които по един или друг начин са заети в индустрията – производители на оборудване, доставчици на компоненти и просто експерти, отбелязва IT Home.

Всъщност процесът на поевтиняване на електрическите автомобили вече е в ход и примерът на Tesla го демонстрира най-ясно: ако през 2008 година Model S струваше около 100 000 долара, сега такъв автомобил (макар и вече Model 3) се предлага за 37 500 долара.

Да, за 12 години цените са намалели почти 3 пъти, но на практика не е имало конкуренция на пазара. Можем да кажем, че производителите на масови електрически превозни средства ще започнат да се конкурират помежду си (и за потребителя) само след няколко години, така че през следващите 10 години електрическите автомобили ще поевтинеят чувствително.

Освен това гореспоменатите 37 500 долара вече са по-малко от средните разходи за нов автомобил в САЩ.

В Китай моделът Wuling Hongguang MINI EV достига рекордни продажби с цена, по-малка от 5000 долара – сега това е най-популярният електрически автомобил в света. Може да се очаква, че скоро ще се появят още аналози на Wuling Hongguang MINI EV, а това също ще повлияе на цените на електрическите превозни средства.