Ваксини и вакс-паспорти се търгуват в тъмните мрежи

Пандемичната ситуация откри нова ниша за печалби на интернет измамниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Covid-19 ваксини, имунизационни паспорти и фалшиви документи за отрицателни PCR тестове се продават в тъмните мрежи онлайн. Цените варират от $500 до $750 за „убожданията” на AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm или Johnson & Johnson. Фалшивите сертификати за ваксинация също се продават от анонимни търговци в тъмните мрежи – за едва $150.

Изследователите казват, че са забелязали „рязко увеличение” на свързаните с ваксини реклами в тъмните мрежи. Това са части от интернет, достъпни само чрез специфични инструменти на браузърите, отбелязва BBC в публикация по темата.

Бум на рекламата

Компанията за киберсигурност Check Point е наблюдавала хакерски форуми и черни онлайн пазари от януари, когато за първи път се появяват реклами за ваксини. Изследователите казват, че броят на този вид реклами се е утроил до над 1200. Изглежда, че продавачите на ваксини са от САЩ, Испания, Германия, Франция и Русия.

Рекламираните ваксини включват Oxford-AstraZeneca за $500, Johnson&Johnson и Sputnik за по $600 и Sinopharm за $750. Един продавач предлага доставка „на следващия ден”, като заявява, че „за доставка през нощта/спешни случаи” трябва да се остави лично съобщение.

Купи 2, вземи 3

Друга реклама в хакерски форум предлага фалшиви отрицателни тестове и гласи: „Правим отрицателни Covid тестове за пътуващи в чужбина, за работа и т.н. Купете два отрицателни теста и вземете третия безплатно!”

Някои пътнически оператори вече изискват ваксинационни сертификати от пътниците си. В някои страни се обмисля въвеждането на система за имунизационни паспорти, която може да се използва, за да се позволи на гражданите да влизат на обществени места като барове или спортни стадиони.

ЕС явно заяви намерението си да въведе ваксинационни паспорти, които да са задължителни за пътуването в рамките на Съюза. На фона на всичко това не е изненадващо, че подобни фалшивите документи се предлагат в тъмните мрежи за продажба.

Рискована сделка

„Наложително е хората да разберат, че опитът да получат ваксина, карта за ваксинация или отрицателен резултат от тест за Covid-19 чрез неофициални средства е изключително рискован”, предупреждава Одед Вануну, ръководител на изследванията на уязвимости на продуктите в Check Point.

„Хакерите са по-заинтересовани от вашите пари, информация и самоличност, които могат да използват, отколкото от възможността да услужат”, допълва той. Check Point призовава страните да възприемат система за QR кодове в документацията на ваксините, за да направят по-трудно фалшифицирането.

Коментари по темата: „Ваксини и вакс-паспорти се търгуват в тъмните мрежи”

добавете коментар...

  1. Бейб,64

    Това са лоши хора – да им накапят в носовете дано, спекулират те със страха и ниската грамотност.
    Да, бвше казано някъде – …и заврели си носовете в тайните и им капнали в тях, та им окапали всички неща …./ цитата май беше от някакви древни криптирани скрижали на неизвестен пустинник , асъщо и отшелник в Атакама- ЮСа/

Коментар