Meta и Apple изискват бустерна доза за служителите

Все повече ИТ компании задължават служителите да се ваксинират с подсилваща доза
(снимка: CC0 Public Domain)

Meta, компанията-майка на Facebook, отложи завръщането на служителите си по офисите в САЩ до 28 март и ще изисква доказателство за „подсилващи” ваксини за Covid-19, за допусне работниците на местата им. Apple също обяви, че служителите и продавачите в магазините ѝ трябва да се подсигурят с третата инжекция.

Този ход има за цел да даде на служителите „повече време да изберат какво е най-добре за тях”, заяви пред CNN Business Джанел Гейл, вицепрезидент на отдела за човешки ресурси на Meta.

„Фокусирани сме върху това да гарантираме, че служителите ни ще продължат да избират къде да работят предвид текущия пейзаж в сферата на Covid-19”, каза Гейл. „Разбираме, че продължаващата несигурност прави трудно вземането на решения къде да работим”.

Сега служителите на Meta трябва да решат до 14 март как биха искали да продължат да работят – дали в офиса, на пълен работен ден отдалечено или временно от дома за още 3-5 месеца.

Apple също ще изисква бустерна доза. Тези, които имат право да си поставят такава, ще имат срок от 4 седмици да го сторят. Ако не го направят, служителите ще трябва да правят редовни тестове, за да имат достъп до работното си място.

„Поради намаляващата ефикасност на първичната серия ваксини срещу Covid-19 и появата на силно заразни варианти като Омикрон, бустерната ваксина вече е част от поддържането на актуалния ваксинационен статус с цел предпазване от тежко заболяване”, посочи Apple.

Миналата година Apple задължи неваксинираните корпоративни служители да правят ежедневни тестове, преди да влязат в офисите си, а неваксинираните работници в магазините – да се тестват два пъти седмично.

През декември фирмата за пазарни проучвания Gartner прогнозира, че до средата на януари около 15% до 20% от компаниите, които изследва, може да въведат допълнителни изисквания за ваксиниране на своите работници.

Коментар