Глад за чипове: Предплатили близо $7 млрд. поръчки на TSMC

TSMC набира необходимия ѝ капитал чрез дългосрочни договори с авансови плащания
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.)

Кризата с недостига на чипове засегна индустриите по целия свят. Водещите производители на полупроводници не смогват да задоволят търсенето, а конкуренцията за достъп до техните мощности се засилва.  

Миналата година клиентите на тайванския чипмейкър TSMC са платили най-малко 6,7 милиарда долара авансово за бъдещи доставки на продукти, съобщи Seeking Alpha, позовавайки се на източници от най-големия производител на чипове по договор.

По време на тримесечния отчет на компанията финансовият директор Уендъл Хуанг е заявил, че тази сума ще се увеличи през настоящата година, а в средносрочен план капиталовите разходи на TSMC ще нарастват средно с 35% годишно.

Сключвайки дългосрочни договори с авансови плащания от клиентите, TSMC улеснява достъпа си до капитал, какъвто ѝ е необходим все повече, поради усложняването на литографските технологии и растящото търсене на полупроводникови компоненти.

В прогнозата си за 2022 г. ръководството на компанията очаква значително увеличение на приходите. С изключение на сегмента на паметите, целият пазар на полупроводници ще нарасне с 9%, докато приходите на производителите по договори ще се увеличат с 20%.

TSMC очаква да увеличи приходите си с 25% или дори 29%. За компанията е важно да постигне това не само чрез увеличаване на обема на доставките на продукти, но и чрез повишаване на средната продажна цена. Приоритетът на TSMC може да се измести към по-изгодни технологични процеси.

Пазарът на високопроизводителни изчислителни системи (HPC) и автомобили ще расте по-бързо от средното тази година. В дългосрочен план основният двигател на приходите на TSMC ще остане HPC сегментът. За съжаление, липсата на производствен капацитет на компанията ще се усеща през цялата 2022 г.

Коментар