Видеоигрите подобряват хирургическите умения

Хирурзите могат да подобряват уменията с помощта на видеоигри, установи проучване
(снимка: CC0 Public Domain)

Проучване на канадския студент по медицина Арнав Гупта установи, че видеоигрите помагат да се преподават хирургически умения. Той се вдъхновява да работи от собственото си хоби – играе от 8-годишен, а сега прекарва много от свободното си време с Legend of Zelda.

В проучването са участвали 575 души, а резултатите са публикувани в сп. Surgery. Оказа се, че най-полезните игри за студенти хирурзи са Super Monkey Ball, Half Life, Rocket League и Underground. Последната е създадена специално, за да помогне на медицинските специалисти да учат роботизирана хирургия на игрална конзола.

Гупта подчертава, че това е първото подобно проучване и то е много важно за хирурзите, тъй като достъпът до симулатори е ограничен, а видеоигрите могат да се използват от всеки. Например, с шутърите може да се практикуват триизмерни движения върху двуизмерен екран – подобно на концепцията за лапароскопия.

„В лапароскопската хирургия обучението, основано на видеоигри, подобри точността на движенията на хирурзите”, обяснява изследователят. В същото време той подчертава, че все пак нищо не може да замести личния практически опит.

Коментари по темата: „Видеоигрите подобряват хирургическите умения”

добавете коментар...

  1. идиоти

    Пише се подобряват а не подобрят

Коментар