Учени доказаха ползата от видеоигрите

Забавленията с игри от рода на автосимулатори и шутъри подобряват зрително-двигателната координация и съкращават времето за реакция на шофьорите

Забавленията с игри от рода на автосимулатори и шутъри подобряват зрително-двигателната координация и съкращават времето за реакция на шофьорите

Има хиляди статии за вредата от компютърните игри, особено тези във формат 3D. В повечето случаи обаче публикациите не са подкрепени от сериозни научни доказателства.

Ето че сега група учени доказаха точно обратното – динамичните видео игри са полезни. Изследването, извършено от специалисти на New York University Shanghai – съвместен институт на САЩ и Китай, твърди, че видеоигрите способстват развитието на реакции при шофьорите, както и навици в ежедневието.

Логично е да се предположи, че автосимулаторите влияят положително на качеството на шофиране, пише порталът Motor1. Подобни игри стимулират зрително-двигателната координация, позволяват на водача да се концентрира на пътя и съкращават до минимум времето за реакция на едно или друго събитие.

За постигане на подобни ефекти не е необходимо водачите да управляват по няколко часа на ден виртуалните автомобили. Те могат да поддържат своя тонус само с пет часа тренировки седмично.

Дори не е нужно водачите да се ограничават изключително с упражнения на автосимулатори. Мрежовите шутъри от първо лице, които са максимално динамични, имат същия положителен ефект за развитие на зрително-двигателната координация, твърдят учените.

За да потвърдят своята теория, изследователите са провели два експеримента. При първия са формирани две групи участници, една от които е тренирала от 5 до 10 часа седмично на екшъни и автостимулатори в продължение на шест месеца, а участниците от втората група не са играли въобще.

Установено е, че доброволците от първата група показват значително по-високи резултати във виртуалната симулация на шофиране и прекрасно се справят с удържането на автомобила в платното за движение на всички допустими скорости, вкл. при силен страничен вятър. Учените твърдят, че за постигане на желания ефект са напълно достатъчни и четири часа тренировки седмично с видеоигри.

Целта на втория експеримент била да изясни влиянието на различни жанрове игри върху зрително-двигателната координация. Първата група доброволци тренирали със състезателната игра Mario Kart, а втората – с икономическата стратегия Roller Coaster Tycoon III. Оказва се, че стратегията също влияе положително, но при тренировки над 10 часа, докато Mario Kart дава ефект за два пъти по-кратко време.

Коментари по темата: „Учени доказаха ползата от видеоигрите”

добавете коментар...

  1. GG

    мИрси

Коментар