Microsoft Edge изпреварва по популярност Firefox

Edge се утвърждава като третият най-популярен браузър за компютри
(снимка: Microsoft / Twitter)

Актуални данни на StatCounter показват промени в популярността на уеб-бразуърите за десктоп системи. Microsoft Edge, който вече работи с Chromium енджин, изпреварва Firefox на Mozilla.

Безспорeн лидер остава Chrome. Браузърът на Google има дял от 67% при десктопите. След него се нарежда Safari на Apple с 10%.

Третото място, което доскоро заемаше Firefox, сега е за Microsoft Edge, който има над 8%, докато Mozilla е под 8%, според данните на StatCounter за месец март.

Статистическите данни сочат негативна тенденция при Firefox – браузърът на Mozilla постоянно губи потребители, а Microsoft Edge печели нови.

Ако Edge продължи да се развива със същите темпове, той може да измести и Safari още тази година и така да стане вторият по популярност браузър за компютри. Позицията на Chrome засега изглежда непоклатима.

Коментари по темата: „Microsoft Edge изпреварва по популярност Firefox”

добавете коментар...

  1. haha

    Не е вярно, че ИЕ се е трансформирал. Едж е съвсем различен продукт и е прекрасен браузър. Вярно е, че заради общия произход с Хром, много си приличат по функционалности. Всичко е до навик, естествено, но и при браузърите нещата са на фанатична основа, както при Линукс срещу Уйндоус или Андроид срещу Айфон. Но наистина, ако фанатичните любители на Хром тестват за един месец Едж, ще се убедят, че разполагат в всичко, което има хром, включително автоматичен превод (който наистина при хром е много по-точен, заради по-съвършения Гугъл преводач) и че Едж е по-пъргав. Аз лично ползвам всички браузъри. За едни цели един е по-добър, за други – друг.

  2. :o)

    А имаше времена когато Opera беше браузър в топ 3 🙂
    тъпият интернет експлорър се трансформира в едж, но остава само нещо с което веднага да си изтеглиш друг браузър 🙂

  3. Anonymous

    windows идва и с преинсталиран notepad, но никой не се е оплакал че му яде пазарен дял.

  4. Anonymous

    Да, защото е задължитено инсталиран и включен в новите уиндоуси.

    Няма никаква логика и полза човек да ползува нещо подправено копиращо оригиналният хром уеб браузър.

Коментар