Нов регулатор на Oстрова се заема с ИТ гигантите

Великобритания ще затегне контрола върху работата на интернет платформите
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов регулатор, целящ да ограничи доминацията на технологичните гиганти, започна работа във Великобритания. Отделът за цифрови пазари (DMU) първо ще се опита да създаде нови кодекси за поведение на компании като Facebook и Google и връзката им с доставчиците на съдържание и рекламодателите в страната.

Новото звено ще функционира като част от Агенцията по конкуренцията и пазарите, съобщи BBC. Режимът му на работа ще бъде „в подкрепа на конкуренцията”, каза бизнес-секретарят на службата.

Първата работа на DMU е да изготви кодекси за поведение, които да регулират отношенията между технологичните фирми и техните потребители, независимо дали става дума за малкия бизнес, който иска да се рекламира, или за новинарските организации, които искат да разпространяват журналистиката си.

Преди да се превърне в регулатор и да започне да предприема действия, новият орган ще трябва да изчака кодексите да бъдат въведени като закон.

Новият режим за защита на конкуренцията ще „помогне за ограничаване на господството на технологичните гиганти”, коментира бизнес-секретарят на Агенцията Кваси Квартенг.

Коментари по темата: „Нов регулатор на Oстрова се заема с ИТ гигантите”

добавете коментар...

  1. Питанката

    Защо пропускат избирателно Microsoft, SAP, Oracle, CISCO, Salesforce, Amazon ???

    Това не са ли също ИТ гиганти монополисти ?

  2. Anonymous

    Кваси Квартенг

Коментар