Aнтимикробните материали: недоказани и потенциално опасни

На фона на пандемията се наблюдава скок на антимикробните строителни технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Като тревожна трябва да се разглежда тенденцията на нарастващо използване на антимикробни химикали в строителните материали. Това обявиха водещи организации от областта на т. нар. зелено строителство в съвместно изявление. На фона на пандемията Covid-19 се наблюдава скок на антимикробните строителни технологии като плотове и дръжки на врати. Но експертите предупреждават, че тези продукти всъщност могат да нанесат повече вреда, отколкото полза.

Антимикробните строителни материали разчитат на вграждането на вещества, за които се счита, че унищожават микроорганизмите – своего рода перманентни дезинфектанти. Най-често такива вещества се прилагат в смесите и сплавите, от които се произвеждат често докосвани елементи на сградната среда: дръжки на врати, парапети на стълбища, бутони на асансьорни табла, ключове на лампи и др.

Най-голямото строително изложение в Европа – BAU, което се провежда на всеки две години в Мюнхен, тази година се състоя изцяло виртуално и показа някои „антимикробни” решения за често докосваните повърхности. Все пак това не беше някоя от основните тенденции на панаира.

Антимикробните препарати в строителните елементи разчитат на добавянето на вещества, за които се знае, че са токсични за дребните микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички. В някои случаи това са покрития, които се полагат върху контактната повърхност и са съставени от вещества, доказано убиващи микроорганизмите. В други случаи покритията постепенно отделят (излъчват) в околната среда антимикробни съставки – с течение на времето.

Изявлението на групата за „зелено” строителство разглежда ключови области на безпокойство относно употребата на подобни химикали, тяхната ефективност и възможните им странични ефекти върху човешкото здраве и околната среда като цяло. Макар че все повече хора разчитат на тези антимикробни продукти, не бива да се забравя, че химията в тях може да бъде опасна за здравето. Под въпрос трябва да се поставят и потенциално заблуждаващите маркетингови послания относно подобни продукти.

Ефектите от редовното и системно приложение на антимикробните продукти – и върху човешкото здраве, и върху околната среда – не са добре изучени, предупреждават експерти от индустрията. Както често се случва, добавки, смятани за практични и полезни, понякога се оказват токсични за човека или смущаващи дадени органи в тялото.

Например триклозанът – съставка, често използвана в антибактериалните сапуни – дълго бе възхваляван като чудесно решение за дезинфекция, но впоследствие се оказа, че носи доста вреди. Доказа се, че той води до смущения в хормоналната система, уврежда щитовидната функция. Децата, изложени на въздействието на триклозан, особено в ранна възраст, са склонни към развитие на астма, екзема и алергии. В наскоро проведено изследване учени установиха, че антибактериалният сапун с триклозан причинява рак на черния дроб у мишките.

Има и много антимикробни средства, използвани в строителни материали и домашни продукти. Сред най-често срещаните химикали са кватернерните амониеви съединения, които са свързани с развитието на астма.

„За съжаление науката, която стои зад антимикробните средства в строителните продукти, не отговаря на маркетинговите претенции”, казва Том Брутън, един от авторите на изявлението и старши учен от Института за зелена научна политика. „Всъщност тези продукти може да осигуряват фалшиво чувство за защита, като същевременно представляват друг вид заплаха за здравето”.

С изключение на среброто и някои съединения на медта, няма други антимикробни строителни продукти, за които да е доказано, че намаляват инфекциите сред хората. За сметка на това потенциалните им вредни ефекти тепърва ще се установяват.

Какво се знае за антимикробните вещества:

• Липса на доказано положително въздействие върху човешкото здраве: има твърде малко доказателства, че използването на строителни продукти с добавени антимикробни средства води до намаляване на инфекциите и заболяванията. Доказването на подобна теза изисква епидемиологични проучвания (включително рандомизирани контролирани проучвания), които да докажат, че строителните продукти, съдържащи определени антимикробни средства, намаляват броя на хората, заразени със специфични патогени. Подобни проучвания не са провеждани;

• Известни неблагоприятни въздействия върху здравето: антимикробните средства са предназначени да убиват или инхибират растежа на микробите. Същите характеристики, които правят тези химикали ефективни срещу микробите, могат да навредят на човешкото здраве и околната среда. Необходими са повече изследвания на тези въздействия.

• Микробна резистентност: проучванията показват, че микробите бързо и лесно стават резистентни към често използваните антимикробни средства, както и че излагането на тези често използвани антимикробни средства може да доведе до резистентност към антибиотиците, от които зависим за борба с болестите.

Какво не се знае:

• Пълният обхват на неблагоприятните въздействия върху здравето: има съвсем малко публично достъпни оценки на опасностите на химикалите, които най-често се използват като антимикробни средства.

• Съдържание на продуктите: антимикробните средства често падат под „праговете” за докладване на състава в документите за прозрачност. Понякога информацията за химичните съставки се прикрива като „търговска тайна” или се маскира под търговски наименования, обхващащи множество химически смеси.

Днес учените и строителните организации повече от всякога трябва да се стремят да създават по-здравословни пространства, където хората да живеят и работят, обяснява пък Джина Циганик, главен изпълнителен директор на Мрежа за здравословно строителство. „Архитектите, дизайнерите и собствениците на сгради трябва да предприемат предпазлив подход и да избягват недоказани решения с известни вреди”.

Коментар