Покачване с 10% на обявите за работа през март

Работодателите реагираха доста по-гъвкаво и уверено на локдауна през март 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки локдауна през март, броят на обявите за работа на трудовия пазар в България е нараснал с 10%, сочат актуални данни на кариерния сайт JobTiger.

През март миналата година първият локдаун удари сериозно пазара на труда и обявите за работа намаляха драстично. Но работодателите реагираха доста по-гъвкаво и уверено на локдауна през март т.г. и поредното „затваряне” не само не доведе до намаляване на обявите за работа, но се отчита и покачване – с 10% спрямо февруари 2021 г. и с цели 117% спрямо март 2020 г.

Положителна тенденция се наблюдава във всички сектори. С най-голям ръст са секторите „Строителство” (22%), „Счетоводство, одит, финанси” (17%) и „Административни дейности” (16%), следвани от секторите „Производство” (15%), „Логистика и транспорт” (14%) и „ИТ” (12%).

Секторът „Хотелиерство и ресторантьорство”, при който в предходния месец се наблюдаваше значителен ръст (139%), остава почти непроменен през месец март, с покачване на броя на обявите в него с едва 0,4%, отчита анализът на JobTiger.

Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва, както при предходния месец февруари, като с най-голям дял продължават да бъдат секторите „Търговия и продажби” (21%), „Производство” (16%) и „ИТ” (14%).

14% от обявите за работа в България през март се падат на ИТ сектора
(източник: JobTiger)

Тенденцията е положителна и във всички водещи областни градове. Ръстът на обявите за работа в тях е, както следва:  София: 9%; Пловдив: 4%; Варна: 10%; Бургас: 17%; Русе: 6% и Стара Загора: 16%. Общият брой на обявите в тези градове се равнява на 71% от предложенията за работа в цялата страна.

Освен задържащата се тенденция на покачване на обявите за работа през цялото първо тримесечие, добра новина е също, че локдауните вече не се отразяват толкова осезаемо на пазара на труда у нас. Данните от изминалия месец са илюстрация на по-голяма увереност и по-малка непредсказуемост от страна на работодателите, което е предпоставка за стабилизиране на икономиката.

Коментари по темата: „Покачване с 10% на обявите за работа през март”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    затваряне” не само не доведе до намаляване на обявите за работа, но се отчита и покачване – с 10% спрямо февруари 2021 г. и с цели 117% спрямо март 2020 г

Коментар