Как се живее без смартфони и социални мрежи?

Да бъдем винаги „онлайн” в социалните мрежи се превърна в норма, но има и изключения
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет, социалните мрежи и смартфоните превзеха света. Но все още има хора, които не използват фейсбук, електронна поща и умни телефони. Как живеят изолираните и какво можем да научим от тях?

Да бъдем винаги „онлайн” в социалните мрежи се превърна в норма. През последните няколко десетилетия светът се промени до неузнаваемост. Днес всеки от нас прекарва по няколко часа на ден, използвайки смартфон или компютър. Посещаваме много различни сайтове и прекарваме по-голямата част от времето си в социалните медии.

Изследователският център на Pew изчислява, че около 31% от възрастните американци са „почти винаги” онлайн. Психолозите предполагат, че използването на социални медии ни кара да се чувстваме по-свързани със света около нас и хората в него. Бързо се свиква с мрежите и е почти невъзможно човек да се откаже от тях.

Изследването на Pew проучва поведението и мотивите на 50 души, които умишлено отказват да използват социални мрежи и мобилни телефони. Ако преди 20 години това беше в реда на нещата, то днес такива хора може да ни се сторят „социални изгнаници”.

В анализ на проучването The Conversation отбелязва, че хората, които са се отказали от използване на социални мрежи и смартфони, прекарват повече време в общуване с приятелите си на живо. За тях времето с други хора е свързано с чувство за спокойствие и целенасоченост в живота.

Вместо да имат стотици „приятели” в социалните медии, тези хора винаги са предпочитали да се срещат с приятелите лице в лице и да развиват отношения, които да им помогнат в трудни моменти.

Много от хората, които се „отключват” от интернет и мрежите, се радват на новооткритата си жизненост, защото отделят време да се насладят на живота си тук и сега. Това е много важно, тъй като ни помага да облекчим тежестта на ежедневните проблеми, да се отпуснем.

Хората, които излизат офлайн, изобщо не са „асоциални” – те просто поемат отговорност за това кога и къде да общуват с други хора.

Коментар