Модулен робот се изявява като строителен работник

Строителният робот Baubot може да се изкачва по стълби и да преминава през врати
(снимка: Printstones)

Австрийският стартъп Printstones разработва роботи за 3D печат от 2017 г., но току-що разкри последния си прототип: мобилен многозадачен строителен робот, наречен Baubot. Той е създаден да подпомага и автоматизира строителната дейност, подобрявайки безопасността на обекта, като същевременно намалява общите разходи.

Роботът с електрическо задвижване е всъдеходен и се придвижва с максимална скорост от 3,2 км/ч. Може да се управлява ръчно с помощта на смартфон-приложение или да се настрои да следва предварително програмирани команди. Може да се изкачва по стълби, да преминава през врати и е в състояние да работи осем часа с едно зареждане.

Многофункционалното рамо на Baubot има обхват от 1000 мм, точност под 1 мм и може да побере редица различни инструменти, за да помогне при строителни задачи като фрезоване и пробиване, забиване на винтове, плазмено рязане, заваряване, полагане на тухли, шлайфане и боядисване на повърхности и др.

Роботът може също да носи полезен товар до 500 кг на гърба си. Затова е способен да транспортира материали до мястото, където са необходими, отбелязва в публикация за иновативната машина NewAtlas.

Интегрираните в Baubot камери позволяват наблюдение на обекта. Роботът има вградено осветление за работа през нощта и дисплеи за показване на известия за състоянието и консултативни съобщения за колегите-човеци.

Printstones казва, че машината „не се нуждае от почти никакво време за настройка” и може да бъде закарана на строежа с помощта на стандартен транспортьор.

Екипът от разработчици има за цел да изготви AI-симулации на различни работни среди в бъдеще, така че роботът да може да се възползва от хиляди часове обучение, още преди да пристигне на първия обект.

Замисълът на Baubot не е задължително да помага на хората, които работят на строежите. По-скоро неговата задача е изцяло да отмени хората в дейностите, които са рутинни и не изискват вземане на решения.

Трети страни – външни разработчици – могат да добавят към робота свои собствени набори от инструменти и да създават нови приложения за мобилния робот чрез SDK интерфейс.

Дизайнът на платформата е такъв, че тя може да бъде полезна не само на строителната площадка. Роботът има потенциал за използване в корабостроенето или производството на самолети, а също и за инспекции на инфраструктурни обекти.

Baubot е все още на етап прототип, но австрийската фирма обещава скоро да е готова за серийно производство на робота.

Коментари по темата: „Модулен робот се изявява като строителен работник”

добавете коментар...

  1. Гъдьо

    Само като се сетим, че всички нови строежи са без асансьори, добре че има хаспел за да вдига товарите..
    Скоро обаче по едно такова роботче с по 10 операции (разпробиване, заваряване, рязане, лепене, продухване, и т.н.) с оператор и ще забравим за бригада от 20 човека.
    Така ще паднат разходите и ще има и по-голям марж за строителите и по-ниски цени на по скъпите услуги за клиентите.
    Наслука

Коментар