Умна маска предизвика брожение в социалните медии

Маската BreathTech-S³ е устойчива и включва биоразградими и рециклируеми компоненти
(снимка: breathtech.io)

Умна маска за лице рекламира Световният икономически форум във видео на сайта си. Маската е за многократна употреба и е толкова умна, че сама ни подсеща кога трябва да я изперем.

Маската може да измерва честотата ни на вдишване-издишване и да ни каже, когато твърде много CO2 се е натрупал от вътрешната ѝ страна. Може също така да ни казва кога трябва да я свалим, за да подишаме чист въздух, и кога трябва да я нахлузим отново.

Смарт-маската предизвика потрес у потребители на социалните мрежи. Те изразиха недоумение за каква маска става дума, щом се допуска „твърде много CO2” да се „натрупа от вътрешната ѝ страна” и как подобно нещо може да се рекламира като интелигентно решение.

Като абсурдно се възприема и посланието, че умната маска съобщава на потребителя си чрез смарфон-приложение кога да я сложи и кога да свали устройството от лицето си.

Едва ли има по-голямо потъпкване на правото на лична неприкосновеност от това някой буквално да следи всяка глътка въздух, която вдишваш, коментираха хора из социалните мрежи.

Някои пък смятат, че посланието на Световния икономически форум трябва да се чете като знак, че елитите възнамеряват да държат целия свят „в маски завинаги”.

Коментари по темата: „Умна маска предизвика брожение в социалните медии”

добавете коментар...

 1. haha

  Е, от какво толкова протестират? Който си купи това нещо, нали знае какво прави? Или наистина са толкова малоумни, че купуват смарт маска и после са бесни, че тя прави това, заради което се предполага, че са я купили? Сякаш задължително някой ги кара да я носят и това вече ги вгневява, че ги следят и нямат свобода.

 2. Дам

  И после имало недостиг на чипове и материали… Всичко трябва да е ‘смарт’, разбираш ли, все едно това ще промени мизерното им съществуване!

 3. Вау

  Наистина ГЛУПОСТ! ВСИЧКИ СМАРТ простотии са глупост.

 4. Хари

  Пазете природата, друга няма да се намери скоро, дажв никога!

 5. ха

  Ще има и такса смях, тача че сега е момента да се посмеем безплатно…

 6. Новият световен ред

  Сериозни са нещата не е никак смешно, а трагично бъдеще при което

  хората ще бъдат принудени да плащат такса данък за вдишан въздух

  и такса данък издишан въздух и отделените СО2 емисии

  и такса замърсяване на въздуха и издишване.

 7. ха

  Ха, ха, ха.

 8. Anonymous

  Поредната глупост.

Коментар