Гаденето от Zoom засяга жените много по-силно

Жените страдат от по-голямо изтощение след видеоконференциите
(снимка: CC0 Public Domain)

Екип от изследователи от Университета в Станфорд проведе първото голямо проучване на неприязънта към Zoom видеоконференциите, разкривайки, че жените страдат от по-голямо изтощение след видеоконференциите в сравнение с мъжете. Изследователите дори смятат, че знаят защо.

Гаденето от Zoom тормози много хора в ерата на повсеместната дистанционна работа. Този феномен сега е обект на академични изследвания.

Ново изследване на Стандфорд, което все още не е рецензирано или публикувано в списание, се базира на анкета сред повече от 10 000 участници. Една от седем жени съобщава, че се чувства „много” или „изключително” уморена след Zoom взаимодействия. При мъжете такова нещо се случва на един от 20 души.

„Всички сме чували истории за умората от Zoom и анекдотични доказателства, че жените са по-засегнати, но сега имаме и сериозни количествени данни, че Zoom умората е по-лоша за жените и по-важното е, че знаем защо”, казва Джефри Ханкок, съавтор на новото проучване, цитирана от Stanford News.

Според учените, има четири фактора, които се явяват особено уморителни. Първите три от тях са: стресът от постоянното взиране в екрана, повишеното когнитивно натоварване, генерирано от интерпретирането на видео-сигнали, и невъзможността човек да се движи по време на видеосреща.

Четвъртият начин, при който Zoom срещите могат да доведат до изтощение, се нарича „огледално безпокойство”. Това се отнася до хипотезата, че изгледът на собствения образ, който човек вижда в екрана с видеоконферентното участие, води до „повишени нива на самофокусирано внимание”.

Според учените, това човек постоянно да вижда самия себе си по време на срещите, е тормоз. Изследователите предполагат, че най-вероятно това е ключовият фактор, който обяснява по-големите нива на изтощение при жените.

Данните също така разкриват, че жените са по-малко склонни да правят почивки между срещите. Освен това техните срещи обикновено продължават по-дълго, въпреки че мъжете и жените отчитат еднакъв среден брой видеосрещи всеки ден.

И макар че „огледалната тревожност” може да изглежда логично обяснение на феномена, тази хипотеза вероятно не е единствената причина за умората и гаденето от Zoom.

Изследването се позовава на огромен набор от доказателства, показващи, че пандемията „непропорционално” въздейства върху жените, притискайки ги не само с повече работа, но и с повече грижи за децата и нерядко с по-големи икономически затруднения.

Коментари по темата: „Гаденето от Zoom засяга жените много по-силно”

добавете коментар...

 1. haha

  Значи, не бях чел по-неграмотно подреден текст, като на Anonymous. Какъв беше този словоред, каква беше тази смяна на времена… Това автоматичен превод ли беше или авторски текст на Anonymous?

 2. Хахха

  Много добро!! :-D:-D:-D

 3. :o)

  е от стотици години на хората им се ГАДИ ОТ РАБОТАТА, това не е ново…
  Интересно как не им се гади от Фейсбук 🙂

 4. Anonymous

  Има куриози в историята. Още преди векове във френско научно списание правили научни изследвания. В конкретният случай ставало въпрос за патиците следена на тяхна популация по това време не са знаели за сезонната миграция след птиците. Тогавашните учени почнали да се чудят от къде идват патиците никъде не виждали яйца нито гнезда. Голяма загадка било броили ги, строго наблюдение и накрая се появява официално публикувана научна статия, че патиците и феномена как се появяват от нищото било обяснено с диаграма как се раждат патиците от цветовете на дърветата покрай реката когато дърветата цъфтят.

  Та тази уникална документирана история за изследване на феномени е поучителна, че дори и в днешно време продължават да се правят псевдо научни изследвания дори и в днешно време.

 5. Zoom

  От това което са написали в статията излиза, че на хоратa им се гади от самите тях 😀

  Явно се среща и при двата пола, но при жените повече.

Коментар