Над 1500 деца у нас учат на хромбуци по модела 1:1

Хромбуците са широко разпространени образователни компютри по целия свят
(снимка: Google)

Над 5000 лаптопа от типа chromebook (хромбук) вече работят в българската образователна система, а над 1500 деца използват такива устройства, за да се учат по иновативния модел 1:1 (устройство за всеки ученик), съобщиха от Център за творческо обучение, партньор на Google за образованието в България.

Тези лаптопи са оптимизирани за образователни цели и са широко използвани, включително в страни като САЩ, Великобритания и Япония. Особено подходящи са за обучение по т.нар. STEM (Science Technology Engineering Mathematics) предмети, като дават достъп до хиляди безплатни приложения в Google Play и освен това позволяват въвеждане на виртуална реалност, която създава изцяло нови възможности за учене.

До 19 април българските директори на училища могат да изберат модел преносими компютри за образование по проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи”, управляван от МОН. Моделите са подходящи както за ученици, така и за учители и представители на администрацията. Те могат да се управляват от разстояние от училищен администратор или учител, което улеснява редица процеси.

Хромбуците поддържат профилите в системата edu.mon.bg, както и безплатен достъп на преподавателите до онлайн магазина за приложения Google Play Store и до облачните платформи Google Workspace за образованието и Office 365.

Лаптопите са оптимизирани за въвеждане на иновативния модел 1:1, който предвижда устройство за всеки ученик. Той печели все по-голяма популярност в редица страни по света и се одобрява от 84% от родителите у нас, според изследване от Център за творческо обучение.

Децата имат достъп до всеки учебник и съдържание по всяко време, без да се налага да носят със себе си тежки раници. Обучават се по подобен начин като връстниците си в САЩ, Западна Европа и Япония. Те работят в сигурна облачна среда и имат достъп до безплатните ресурси на Google Workspace for Education.

Не на последно място, всички хромбуци поддържат най-новата версия на операционната система минимум осем години, гарантирана от Google. Учителите могат да преминават редица безплатни обучения за работа с хромбук, за да повишат квалификацията си.

Коментари по темата: „Над 1500 деца у нас учат на хромбуци по модела 1:1”

добавете коментар...

  1. Cloudready OS

    Безплатната версия не е ли подходяща за обучение.
    Стар лаптоп с 2 gb RAM е идеален за учениците.

Коментар