Dell отделя VMware, създава нова компания

„Изглежда пазарът не оценява комбинацията от хардуер и софтуер”, заяви Майкъл Дел
(снимка: Dell Technologies)

След месеци на продължителни преговори Dell Technologies обяви в сряда, че планира да отдели своя дял от 81% собственост във VMWare. Този ход ще създаде две отделни компании и ще генерира около 9 милиарда долара приходи за Dell.

Двете компании ще поддържат своите „взаимноизгодни стратегически отношения и ще продължат да съвместно разработват решения за клиентите”, според изявление на Dell, на което се позовава CNN.

„Чрез отделянето на VMware очакваме да стимулираме допълнителни възможности за растеж както за Dell Technologies, така и за VMware, и да отключим значителна стойност за заинтересованите страни”, заяви изпълнителният директор на Dell – Майкъл Дел. „И двете компании ще останат важни партньори една за друга, което ще даде на Dell Technologies диференцирано предимство в начина, по който предлагаме решения на клиентите”.

VMWare – фирма за софтуер за изчислителни облаци и виртуализация, който позволява на бизнеса да управлява различни операционни системи на своите устройства – се съюзи с Dell за първи път през 2015 г. като част от придобиването на корпоративния гигант EMC за 67 милиарда долара. Сделката беше решаваща за Dell по това време, тъй като компанията се бореше да остане в крак с новите тенденции и конкурентите в основния си бизнес за компютри и сървъри.

Споразумението за обособяване на новото звено става факт малко след като VMWare загуби своя главен изпълнителен директор Пат Гелсингер в полза на Intel. Зейн Роу, който оттогава работи като временен главен изпълнителен директор на компанията, ще остане в тази роля след отделянето. Майкъл Дел ще остане председател и главен изпълнителен директор на Dell, както и председател на борда на VMWare.

Очаква се отделянето да опрости капиталовите структури и за двете компании, а сделката ще им осигури „допълнителна стратегическа и финансова гъвкавост”.

Отделянето може да е смел ход, като се има предвид, че приходите на VMWare нарастват по-бързо от тези на цялостния бизнес на Dell Technologies през последните години. Въпреки това, „изглежда пазарът не оценява комбинацията от хардуер и софтуер”, заяви Майкъл Дел, добавяйки, че новият бизнес-ход ще позволи на всяка компания да се съсредоточи върху собствените си най-обещаващи области на потенциален растеж.

Коментари по темата: „Dell отделя VMware, създава нова компания”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Доста разделяния напоследък. IBM също се раздели на две с нова компания на име Kyndryl.

Коментар