Google Earth показа смущаващи изменения на Земята

Новата версия на Google Earth се основава на 24 милиона сателитни снимки
(снимка: Google Earth)

Google Earth представи видеоклип, който показва изменението на Земята в продължение на последните 37 години. Потребителите могат да „превъртят” часовника и да видят как се е променил светът през десетилетията.

Функцията стъпва на милиони сателитни изображения от последните 37 години. Тя прави възможно да се видят ужасяващи промени като отстъплението на ледниците заедно с глобалното затопляне или обезлесяването на Амазонка с течение на времето. Компанията казва, че това е най-голямата актуализация на Google Earth от четири години.

Уеб услугата стъпва на технология, подобна на широко използвания продукт Maps (Карти), но е по-фокусирана върху геологията и проучванията, отколкото върху обществения транспорт и указанията, отбелязва BBC. Потребителите могат да получат достъп до инструмента в уеб браузър. Но таймлапс видеото е с глобален мащаб – което означава, че потребителите могат да посочат кое да е място и да видят изменението чрез с наличните изображения.

Google активно рекламира инструмента като начин за повишаване на осведомеността относно изменението на климата и други екологични проблеми. Фирмата посочи променящите се пясъци на Кейп Код и изсъхването на Аралско море в Казахстан като поразителни примери за това как се променя пейзажът. Но също така таймлапсът документира бума на градовете по целия свят – от бързото разрастване на Лас Вегас до изграждането на изкуствени острови в Дубай.

„Имаме по-ясна картина на нашата променяща се планета – тя показва не само проблеми, но и решения, както и хипнотизиращо красиви природни феномени, които се разгръщат в продължение на десетилетия”, каза Google.

Новата версия на Google Earth се основава на 24 милиона различни сателитни снимки, предоставени от НАСА, проекта Landsat на американската геоложка служба и проекта Copernicus на ЕС. Google заяви, че видеото и неговите функции „просто не биха били възможни” без „ангажиментите за отворени и достъпни данни” от тези космически агенции.

Google казва, че анимацията по същество е една гигантска видео мозайка, съставена от отделни видео плочки. 24-те милиона изображения датират от 1984 г. и имат обем 20 петабайта – 20 милиона гигабайта. Те се измерват в „квадрилиони пиксели”, каза компанията.

Сглобената видео-мозайка формира видео с размер 4,4 терапиксела. Обработката на всички тези данни е отнела повече от два милиона часа компютърно време – споделено между хиляди мощни машини, притежавани от Google, за да се свърши работата в разумен срок. „Доколкото знаем, този таймлапс на Google Earth е най-голямото видео на планетата досега”, подчертаха от компанията.

Огромното количество исторически данни е представлявало комбинация от предимства за изчислителната техника, не на последно място и защото – за да се виждат добре промените – е трябвало да бъде премахнат слоят облаци, които неизменно присъстват в сателитните изображения.

Google използва случая да рекламира своите центрове за данни, които са много мощни, но се захранват от възобновяеми енергийни източници.

Коментар