Instagram тества какво е изживяването без лайкове

Лайковете са ключов показател за създаване на ангажираност в Instagram
(снимка: CC0 Public Domain)

Instagram тества функция, която ще позволи на потребителите да решават дали искат да скрият харесванията в собствените си публикации или публикациите от хора, които следят.

Тестването на опцията започна с малка глобална група от потребители в сряда. Инстаграмърите могат да решат и да запазят оригиналния изглед, включващ видими лайкове, уточнява в публикация за новата функция CNN.

Още през 2019 г. Instagram започна да тества опцията за скриване на харесванията в публикации, първо в Канада, а по-късно и по целия свят. Сегашният тест се прави, за да „се разбере дали намалява натискът” за потребителите, когато публикуват в платформата, обясни говорител на Facebook (FB), собственик на Instagram.

Някои хора намират тази функция за полезна. Други пък искат да си виждат броя на харесванията, за да могат да проследяват най-популярното, каза говорителят.

Лайковете, които се появяват като сърца в Instagram, са ключов показател за създаване на ангажираност в платформата. Но в последните години експерти предупреждават, че харесванията карат немалко потребители да обвързват самочувствието си с това колко „сърца” са натрупали.

Експериментът с новата функция ще се проведе първоначално само в Instagram. Компанията обаче проучва идеята за скриване на лайковете и във Facebook, каза говорителят на социалната мрежа.

Коментар